Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

ILMAN KÄSIÄ!

Koiran kanssa voi liikkua lenkkeilyn lisäksi myös monella muulla eri tavalla. Kun vauhtia tulee mukaan lisää tai maasto käy vaikeammaksi on hyvä pystyä tasapainottamaan omaa liikkumista paremmin. Vetovyö on tähän oiva apu; vedon saa lantiolle ja kädet vapaaksi. Mitä kaikkea voi sitten tehdä vetovyön kanssa?

Meillä on ollut Non-Stopin Dogwear Trekking-vetovyö käytössä jo pidemmän aikaa. Vyö on monikäyttöinen koko vuoden harrasteluun ja käy myös kilpakäytössä koirajuoksussa. Talvella se käy hiihdossa, sulanmaan aikaan vaelluksilla, retkeilyssä ja koirajuoksussa (Canicross) ja ihan tavallisilla lenkeillä.

Tutustutaanpa ensin itse vetovyöhön

Vetovyössä on todella tukeva ja pehmeä selkäosa, joka tukee selkää liikkuessa eikä hiosta turhia. Vetovyön saa irrotettua kahteen osaan. Itse käytän vetovyötä myös ihan perus kävelylenkeillä. Jos koirat vaikkapa päättävät yllättäen haluta luoda tuttavallisempaa suhdetta oravan kanssa niin otan nykäisyn mielummin koko kroppaan kuin olkavarteen.

 

Vyössä on säädettävät jalkaremmit, jotka pisimmillään saa 85cm asti. Nämä saa siis huoletta laitettua toppavaatteiden päälle talvella. Jos jalkaremmejä ei halua käyttää niin toisen pään saa irrotettua ja laitettua näppärästi kiinni vyöhön jolloin ne eivät ole tiellä.

Kas näin. Itse alussa vieroksuin jalkaremmien käyttöä, mutta ne estävät vetovyön nousun vyötärölle ja näinollen veto kohdistuu oikeaan paikkaan. Parin käyttökerran jälkeen jalkaremmeihin tottui ja ilman ei halua enää ollakaan.

Talvella metsäsuksilla Inkan kanssa. Käytössä toppahaalarin päällä oli Non-Stopin Dogwear Trekking-vetovyö.

Vyötärön saa säädettyä pienimmillään reilu 70cm ja isoimmillaan 130cm. Melkein siis voisi sanoa vyön käyvän vauvasta vaariin. Säätövaraa kun löytyy huimasti. Vyössä on myös pari joustonauhaa ja pinnoitettua lenkkiä, joihin voi laittaa vaikkapa namipussin,  avaimen, kännykkäkotelon…mitä nyt tarvitsetkaan mukaasi.

Vetovyössä on avoin koukku mikä vaaditaan myös kilpakäytössä. Koukun alla on D-lenkki. Käytössä oleva remmi olisi hyvä olla osittain ainakin joustava, jotta veto ei tuntuisi nykäisyinä. Joustava remmi antaa juoksijalle/liikkujalle aikaa reagoida koiran liikkeisiin. Remmin voi kiinnittää pelkästään avoimeen koukkuun, mutta silloin vaarana on remmin irtoaminen. Käyttöä suositellaan D-lenkkin kanssa. Pelkästään D-lenkkiin ei saa kiinnittää remmiä, koska sen tarkoitus on vain pitää remmi paikkaan koukussa. D-lenkki yksistään ei kestä vetoa.

VÄÄRIN: Pelkkä remmin kiinnitys D-lenkkiin

OIKEIN: Remmin kiinnitys koukkuun. Vaarana on kuitenkin remmin pomppaaminen pois koukusta.

OIKEIN: Vie remmin pää D-lenkin läpi ja pujota se koukkuun. D-lenkki pitää remmin koukussa kiinni eikä se pääse irti koukusta.

 

 

Näin helposti laitat vetovyön päälle ja kiristät sen tukevaksi. Kannattaakin pitää jalkaremmit löysinä niin pääset helpommin pujahtamaan niihin:

Vaelluskäytössä

Itse mietin ja pähkäilin kauan miten saisin helposti ja napakasti koirat kiinni vaellusreissuilla kulkiessa. Kädet kun haluan ehdottomasti vapaaksi vaelluksilla. Retkeillessä voi käyttää vetovyötä sellaisenaan, mutta rinkan kanssa se ei oikein onnistu. Rinkan lantiovyö ja vetovyö tulevat samaan kohtaan eikä niiden käyttö yhdessä tunnu hyvältä saatikaan kätevältä. Non-Stopin vetovyön saa kahteen osaan joten kehittelin siitä ratkaisun pulmaan.

1. Irroita selkäosio

2. Osta vastakkaiskappaleet vetovyön solkeen molemmin puolin ja pujota ne rinkan lantiovyön kiristysremmin vapaaseen remmiin.

3. Näin saat yhdisttettyä rinkan ja vetovyön koukun/D-lenkkin ja saat nopeasti irrotettavan sekä kestävän tavan kiinnittää koirat vaelluksella.

 

Koirat kiinni rinkassa hyödyntäen vetovyötä ja kädet vapaana. Koirien hetkellinen veto tulee tukevaan lantiovyöhön vaelluksella. Hätätapauksessa koirat saa myös todella nopeasti irti itsestä napsauttamalla soljet auki.

 

Muistattehan kesän vaelluksilla verrytellä lihakset taukojumpalla! Kuvassa Inkan ja Moskun taidonnäyte jumppatuokiosta.

Koirajuoksu eli Canicross

Canicross luetaan sulanmaan valjakkourheiluun, mutta koirajuoksua voi harrastaa koiran kokoon ja rotuun katsomatta. Koiran ei siis tarvitse olla valjakossa toimiva, jotta se voi osallistua lajin virallisiin kisoihin.

Koirajuoksua varten tarvitset hyvän vetovyön, joustavan remmin ja hyvät kengät. Ja toki sen koirankin. Koiralle kannattaa päälle laittaa hyvät vetovaljaat. Tavallisiin lenkkeihin verrattuna erona on se, että koiran tulee juosta edessä ja vetää ihmistä. Eli yleensä päinvastoin mitä yleensä lenkillä. Olisikin hyvä, että vetohommiin lähtiessä olisi koiralla päällä vain tietyt varusteet ja tavallisilla lenkeillä toiset. Valjaat tarkoittavat vetämään lähtemistä ja vain panta kävelylenkille lähtemistä. Vetoharrastukseen hurahtanut koira onkin kuin vieteri nähdessään valjaat.

Koira kannattaa opettaa selkeille käskyille koirajuoksussa, koska et voi samalla tavalla ohjata sitä kuin tavallisilla lenkeillä. Esimerkiksi käskyt eteen, odota, oikea, vasen, ohi ja seis. Käskyt koira kyllä oppii juoksureenien yhteydessä ja sen jälkeen liikkuminen on vapaampaa. Se onko koiran mielestä kivempi kiertää esimerkiksi puu toiselta puolelta kuin käsky kävi niin onkin sitten eri juttu. Toiston kanssa yhteisymmärrys kuitenkin saavutetaan. Itse joudun käyttämään juostessa osittain eri käskyjä Moskulla ja Inkalla kuin valjakolla liikkuessa, koska ”väärän” käskyn saadessaan ne käyttävät samaa voimaa ja vauhtia kuin valjakossa. Ja se on ihan liikaa juoksuun se.

Juoksusta kun on kyse niin liian lämpimässä ei juoksemaan kannata lähteä ettei lämpöhalvaus yllätä. Koiran turkin paksuus sanelee myös juoksulämpötilaa. Mosku ja Inka eivät juokse juurikaan yli +10 asteessa. Jos sen yli menee lämpötila niin lenkki on hyvin rauhallinen ja lyhyt.  Lämpimällä kannattaa jäädä kotiin varjoon suunnittelemaan tulevia juoksuja eikä lähteä lenkkipoluille. Juokseminen kannattaa ajoittaa lämpimään kesäaikaan viileään aamuun tai iltaan sekä varjoisiin maastoihin.

Moskun ja Inkan kanssa harrastetaan koirajuoksua kesäaikaan jonkin verran. Riippuen ihan lämpötiloista. Vetovyön nähdessään Yuki leikkii sohvatyynyä, joten vanhus ei ole enää aikoihin ollut juoksulenkeillä mukana.

 

 

Läjä tyynyjä?

 

Juostessa Moskun ja Inkan kanssa kerrataan valjakossa tarvittavia käskyjä, vahvistetaan koirien yhdessä työskentelyä ja meidän kaikkien keskinäistä suhdetta. Huonoon käytökseen on juostessa helpompi puuttua ja antaa siitä palaute kuin valjakossa. Juostessa ei myöskään työskennellä niin täysillä kuin muutoin, joten kisakauden ulkopuolella se on kivaa ajanvietettä koko porukalle.

Kesäaika on mitä oivallisin aika aloittaa koirajuoksu. Turhia taukoja ei nimittäin tule pidettyä, koska pysähtyessä saat hetkessä iloisen inisevän seurueen ympärillesi.

Mukavaa juoksukesää!

Vetovyön ja tarvikkeet koirajuoksuun löydät Koiravarusteelta:

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus/pyoraily-ja-juoksutaluttimet.html

 

Jos kiinnostuit Canicrossista enemmän niin lisää lajista pääset lukemaan täältä:

https://www.vul.fi/wp-content/uploads/2015/06/Lajiesittely_valjakkourheilun-kes%c3%a4lajit_2015.pdf