Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Kennelyskä

Aina ei mene niin kuin Strömsössä eikä edes joka kerta. Tämän kuukauden jutun oli tarkoitus sisältää kisauutisia, Inkan ensimmäisen kisojen tuloksia, videokuvaa uralta ja kisasääntöjä. Vaan me saatiinkin ikävä kyllä juuri kisojen aikaan kylään kennelyskä eli koirien keuhkoputkentulehdus. Yllätykseni sanoessani Moskun ja Inkan sairastumisesta, niin moni ei edes tiennyt koko kennelyskästä. Joten syvennytään hetkeksi tämän taudin pariin.

 

MIKÄ ON KENNELYSKÄ?

Kennelyskä eli koirien ”flunssa” tarttuu herkästi talviaikaan, kun koiria on paljon lähekkäin sisätiloissa. Sairauden aiheuttaa hengitystievirukset, yleisin on parainfluenssavirus yksin tai kera Bordetella bronchiseptica-bakteerin kanssa. Koirat voivat saada tartunnan toiselta koiralta pisaratartuntana, mutta myös ihminen voi kuljettaa käsien kautta virusta koirasta toiseen. Itämisaika kennelyskässä on 1-14vrk. Tartunnan saanut koira voi myös erittää bakteeria hengitysteiden eritteisiin useita viikkoja pysyen itse oireettomana. Otollisia tartuntapaikkoja ovat sisähallit, esimerkiksi näyttelyt. Meillä todennäköinen tartuntapaikka oli juurikin näyttelyt, mutta mitään varmuutta asiaan ei toki ole.
Suurin osa koirista sairastuu taudin lievään muotoon, mutta riskiryhmäläisillä eli vanhoilla koirilla sekä pienillä pennuilla, tauti voi kehittyä keuhkokuumeeksi. Myös nartun tiineyden ollessa pidemmällä kennelyskä voi aiheuttaa keskenmenon tai ennenaikaisen syntymän. Aivan vaaraton tauti ei siis ole kyseessä kaikille.

 

MISTÄ KENNELYSKÄN TUNNISTAA?

Kennelyskän tunnistaa kuivasta, hakkaavasta yskästä. Yskä pahenee koiran rasituksessa eli ulkoilusta, koiran innostumisesta ja myös panta saattaa painaa henkitorvea. Ulkoilussa kannattaakin käyttää valjaita, jotta kurkku ei turhaan rasitu paineesta. Koiran yskä saattaa olla myös niin kova, että koira saattaa oksentaa vaahtoa. Silmät saattavat vetistää ja olla punaiset kovasta yskimisestä. Koira voi olla myös normaalia väsyneempi, joten kannattaakin seurata kuumeen nousua.

 

Mosku sairastui pahemmin kennelyskään ja yskän lisäksi oksensi myös vaahtoa. (video)

 

Mosku oli tavallista rauhallisempi sisätiloissa ja lepäili paljon. Lepäillessä Moskun hengitys oli myös raskaampaa kuin normaalisti. (video)

 

KENNELYSKÄN HOITO KOTONA

Onneksi tosiaan valtaosa koirista sairastuu kennelyskän lievään muotoon ja sairaus menee ohitse levolla. Koiraa ei tulisi rasittaa kennelyskän aikana ja ulkoilut tulisi hoitaa lyhyesti ja rauhallisesti hihnalenkillä. Kova pakkanen saattaa lisätä yskimistä ulkona. Mikäli koiralla tuntuu olevan paljon limaa yskiessä, niin apuna voi käyttää höyryhengitystä:

Laita suihku kuumalle ja suuntaa se seinään päin, jolloin suihkutilaan muodostuu höyryä. Pieni koira voi olla sylissä ja isompi remmissä suihkutilassa, niin ettei koira pääse kuuman suihkun alle vahingossa. Koira monesti itse huomaa yskän helpottavan höyryssä ja rauhoittuu. Höyryhengitystä voi aina tarvittaessa käyttää apuna jokusen minuutin kerrallaan.

Koiran yleisvointia on hyvä seurata kennelyskän aikana. Mikäli koiralla nousee kuume (39,5-41 astetta), se on vaisu ja ruokahaluton ja selvästi huomaa, ettei se ole kunnossa, on syytä olla yhteydessä eläinlääkäriin. Mikäli kennelyskä kehittyy keuhkokuumeeksi, niin se vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Muistathan aina ilmoittaa eläinlääkäriin, että kyseessä on kennelyskä! Näin ollen klinikka voi varautua valmiiksi ennaltaehkäisemään mahdollista tartuntaa ja saat toimintaohjeet eläinlääkärille tuloon.

 

”Muutinpoika sairastaa, häntä hellikäämme…” Mosku oli selkeästi sairaanoloinen pahimpina yskäpäivinä. Mosku kuitenkin söi ja joi hyvin sekä jaksoi enimmäkseen touhuta mukana sisällä. Kuume ei onneksi noussut.

 

Moskun ollessa kovassa yskässä, uskaltauduttiin Inkan kanssa käymään lyhyellä rauhallisella kävelyllä. Nyt kun rekikelit tulivat, niin kipeänä ei voida ajaa. Ei ole reilua ei.

 

Mikäli koira yskii paljon limaa eikä ruoka oikein maistu, voi se alkaa kärsiä nestevajauksesta mikä taas omalta osaltaan laskee koiran yleiskuntoa. Meillä koirille tehtiin ”juotot” useasti päivässä eli ruokaan lisättiin reilusti nestettä. Vesi oli lämmintä, mikä selvästi helpotti yskimistä. Näin myös nestetasapaino saatiin pidettyä kunnossa, koska Mosku ensimmäisinä päivinä yski limavaahtoa aika reilusti.

Mikäli koiralle ei oikein ruoka maistu tai sitä ei saa juomaan riittävästi nestettä, niin ruokaan voi lisätä lohiöljyä. Öljy lisää ruuan maistuvuutta ja siitä saa myös lisäenergiaa toipumiseen.

Namnam. Aika ällön näköistä, mutta Moskun ja Inkan suurta herkkua! Raakaruokaa sekoitettuna lämpimään veteen kera lohiöljyn.

 

Valion lohiöljyssä on kätevä pumppu, joten öljyn kanssa ei tarvitse sotkea.

 

Lohiöljyn annostus päivässä:

  • Alle 5kg       2,5ml
  • 5-15kg          5ml
  • 15-30kg       10ml
  • yli 30kg       15ml

YKSI PUMPPAUS ON 2,5ML

 

Meillä on lohiöljy myös arkikäytössä. Se kun auttaa ylläpidossa terveen ihon, turkin ja polkuanturoiden kanssa. Polkuanturat ovatkin kovassa rasituksessa treenikaudella, joten niistä pitää pitää huolta myös ruokinnalla. Lisäenergiana on lohiöljy on myös arjessa hyvä juttu treenikaudella sekä lohiöljy pakataan meillä mukaan aina myös vaelluksille omaan pikku pulloonsa.

 

KENNELYSKÄN EHKÄISY JA LEVIÄMISEN PYSÄYTTÄMINEN

Kennelyskää vastaan voi ottaa rokotteen sekä lisäksi nenäsumutteen, milloin suoja on kattavampi. Rokotteet eivät välttämättä estä kennelyskää tarttumasta, mutta tauti itsessään on lievempi. Nelosrokote sisältää kennelyskä rokotteen, mutta kennelyskä rokote tulisi uusia vuosittain.
Mikäli koira käy säännöllisesti koirapuistoissa tai sisähalleissa, niin kennelyskältä suojautuminen rokotteen muodossa on järkevää. Meillä ei juurikaan näissä paikoissa käydä, joten rokotussuojaa meillä ei ollut voimassa. Jotta ensi kilpakausi ei menisi meillä piloille yskän takia, niin koirat saavat molemmat suojat kennelyskää vastaan.

 

Ja tärkeintä:

Kun koira lopettaa yskimisen, sen jälkeen alkaa varoaika 2 viikkoa, jolloin se ei saa osallistua Kennelliiton tapahtumiin. Tämän varoajan aikana koiraa ei tulisi myöskään viedä toisten koirien läheisyyteen eli olisi maltettava olla menemättä koirapuistoihin sekä tapahtumiin. Ja olla päästämättä koiraa tervehtimään muita koiria lenkeillä. Tämä koskee myös saman talouden oireettomia koiria! Kennelyskän voi sairastaa myös oireettomana ja näin ollen myös terveeltä vaikuttava koira voi tartuttaa sen muihin. Tällä 2 viikon varoajalla suojellaan myös sairastunutta koiraa, koska jälkitautina voi kehittyä sydänlihastulehdus sekä keuhkokuume, mikäli koiraa rasittaa toipilasaikana.
Ilmoitathan myös lähistön koiran omistajille tartunnasta, jotta he osaavat varautua ja tarvittaessa välttää kontakteja taudin leviämisen estämiseksi.

 

Remmilenkkejä seuraavat 2 viikkoa? Ajatuskin haukottaa!

 

Inka sairasti kennelyskän liki oireettomana. Yhtenä päivänä se yski ihan vähän, todella vaimeasti. Mutta myös Inkaa koskee sama 2 viikon varoaika.

 

PÄÄTÖS OLLA LÄHTEMÄTTÄ KISOIHIN

Kun on ilmoittautunut näyttelyihin tai kisoihin, niin onhan se turhauttavaa perua menot mahdollisen kennelyskän takia. Meilläkään ei kisojen aikana ollut vielä oireita, mutta Mosku ja Inka olivat olleet tekemisissä koirien kanssa, jotka alkoivat yskimään ennen kisoja. Ja Inka myös todennäköisesti sen on tuonut meille, mutta itämisaika oli vielä päällä. Joten taudin kantamiseen oireettomana meillä oli riski. Teimme päätöksen, että emme lähde kisoihin sitä mahdollisesti muille tartuttamaan. Päätös olikin oikea, koska 3 päivää kisojen jälkeen Mosku alkoi yskimään. Olisimme tuoneet taudin myös muiden harmiksi, mikäli olisimme menneet kisoihin. Vaikka kuinka haluaisi osalllistua jo maksettuihin kisoihin/näyttelyihin, eikä oireita vielä olisikaan, niin AINA on tärkeintä koirien terveys. Omien ja muiden.

Kennelyskää on aina vuosittain liikkeellä, mutta oikeilla toimilla sen leviäiminen voidaan minimoida. Kovin yleistä kennelyskä ei onneksi kuitenkaan onneksi ole. Minullakin on aikuisiällä ollut 14 vuotta koiria eikä tätä ennen kertaakaan ole tarvinnut tämän sairauden kanssa olla tekemisissä. Vaikkei silloinkaan ole ollut aina rokotesuojaa ja ollaan käyty halleissa.

 

Meillä jatkuu energian kuluttaminen toipilasaikana muuten kuin treenaten, mutta Mosku ja Inka toivottavat hyviä lenkkejä itse kullekin karvakorvalle!

 

Täältä nappaat valjaat ulkoiluun sekä lohiöljyn:

https://www.koiravaruste.fi/valio-lohioljy.html

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus/koiran-valjaat.html