Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Kisatuloksia ja koirien viilennystä

Lokakuussa meillä olikin jännät paikat, koska osallistuimme Moskun ja Inkan kanssa kisoihin 1,5 vuoden tauon jälkeen! Viime kautena oma loukkaantuminen, lumitilanne, kennelyskä ja viimeisenä vielä korona peruivat meidän kaikki suunnitellut kisat. Kisat olivat myös siinä mielessä jännittävät, että kyseessä oli Inkan ihkaensimmäiset viralliset kisat. Inka on startannut yksin pari kertaa epävirallisissa aikaisemmin hankkimassa kokemusta urille. Virallisista kisoista voi saavuttaa kilpailukoe REK-tuloksen eli käyttökoiratuloksen. Kisoissa lämpötilat olivat plussanpuolella, joten syvennytään myös hetkeksi koirien viilentämiseen eli miten vältytään koirien lämpöhalvaukselta?

 

REK-TULOS, MIKÄ SE ON?

REK-tuloksen voi saada kilpailukokeesta, eli valjakkokilpailusta mille on anottu kilpailuoikeus. Kilpailuun tulee osallistua vähintään 3 saman rodun valjakkoa ja REK-tulos tosiaan ajetaan roduittain. Kaikki valjakot starttaavat kisoissa samassa lähdössä rotuun katsomatta, mutta itse REK- kisa on kuitenkin rotukohtainen ja tulokseen lasketaan vain saman rodun valjakot. Ensimmäisessä startissa oletetusti nopein rotu starttaa ensimmäisenä, eli siperianhuskyt. Toisena malamuutit ja kolmantena samojedit. Toiseen starttiin lähdetään ensimmäisen kierroksen nopeusjärjestyksessä rodusta riippumatta. Kilpailussa on omat tarkat sääntönsä, niinkuin kaikessa urheilussa. Säännöistä itsessään tulisi melkosen pitkä selostus, mutta käydään läpi pikaisesti joitakin.

Säännöissä käydään mm. tarkasti läpi kisoihin oikeutettu ajopeli eli sulalla maalla pyörienpäällä kulkeva ja talvella reki. Sulanmaan kilpailuissa koirien määrästä riippuen kisoissa voi olla kickbike, kolmipyörä, nelipyörä taikka mönkijä. Talvella kisoissa rekeen eli rekipussiin tulee mahtua yksi koira, mikäli matkan aikana sattuu haaveri taikka koira väsyy. Myös rekipussin tulee olla tietynlainen, siellä tulee olla esimerkiksi hengitysaukko koiralle. Luonnollisesti.

Kisoissa minulla oli kahden koiran luokassa kickbike fatmax. Kuva: Kati Bruce

 

Kolmipyörällä voi kisata myös kahdella koiralla, mutta yleensä niitä näkee suuremmalla koiramäärällä. Kolmipyörää ei voi ostaa tavallisesta kaupasta vaan ne yleensä tehdään mittatilauksena alan osaajilta.

 

Koirien tulee olla myös tietyn ikäisiä ja terveitä. Liian nuorella koiralla ei ole uralle asiaa. Koirien varusteisiin eli valjaisiin, remmeihin, kaulapantoihin jne. on myös omat sääntönsä. Myös ajajan varusteiden on oltava kisakelpoiset: talvella ei saa käyttää liian pitkiä nastoja ja tietyissä luokissa on kypäräpakko. Pidemmillä matkoilla myös tiettyjen tarvikkeiden on oltava mukana kisoissa, esimerkiksi reen kyydissä. Näitä voivat olla esimerkiksi koirien tossut ja ruoka. Myös tässä kilpaurheilussa on antidoping-säännöt, ihmisille ja koirille omansa.

Kilpailuissa on tuomarit ja muu väki, jotka pitävät huolen, että kukin ajaja koirineen noudattaa säännöstöä ja tarvittaessa puuttuu/muistuttaa säännöistä. Tuomari voi myös hylätä valjakon vakavien rikkeiden vuoksi tai ei anna lupaa kilpailla ollenkaan.

 

KISAMATKAT

Koirien kilpailukokeet voi jakaa kolmeen eri luokkaan: sprinttiin, keskipitkänmatkan- ja pitkänmatkan-kilpailuihin. Sulalla maalla harvemmin käydään pitkiä kilpailuja, toki jokunen poikkeuskin löytyy. Sulalla maalla luokkien lyhenteet ovat 2 koiran luokassa DS ja muissa luokissa DR. Talvella taas sprinttimatka on SP(sprint), keskipitkä MD(Middle distance) ja pitkämatka LD(Long distance). Koirien määrä ilmoitetaan seuraavasti: SP2-luokassa kilpaillaan sprinttimatkalla kahdella koiralla, SP4 taas max. neljällä. MD10 taas kilpaillaan keskipitkänmatkan kisoisssa max. 10 koiralla. jne. Koiria ei ole pakko olla maksimimäärää, vaan esimerksiksi SP4-luokassa voi kilpailla 3 koiralla ja SP6-luokassa viidellä koiralla. Minimi koiramäärä on ilmoitettu erikseen.

Sprintit ovat lyhyitä, 5km-20km pitkiä matkoja. MD-kisoissa puhutaan kymmenistä kilometreistä, n.70-250km ja LD-kisoissa voidaan kulkea satoja, jopa tuhat kilometriä pitkä matka. Kilpailut on jaettu useimmiten useammalle päivälle, riippuen kisojen pituudesta. Pisin valjakkokilpailu järjestetään Alaskassa, Iditarod Trail-kilpailussa matkana kuljetaan huimat 1688km! Joten ei ihme, että koirien on oltava hyvässä kunnossa osallistuakseen kisoihin.

 

REK-TULOKSEN LASKEMINEN

Kisoissa startissa käynnistetään aika ja maalissa ajanotto loppuu. Yleensä kisoissa ajetaan sama matka kaksi kertaa ja tulokseen lasketaan yhteisaika. Kisoissa arvotaan lähtöjärjestys ja toisessa startissa lähdetään nopeusjärjestyksessä. Kisat voidaan käydä saman päivän aikana pakollisella tauolla taikka peräkkäisinä päivinä. Pidemmissä kisoissa toki menee useampi päivä. Itse REK-tulos voi olla REK1, REK2, REK3, REK0 tai REK-. REK1 on parhain ja REK0 on hylätty eli valjakon vauhti ei riittänyt tulokseen asti. REK- taas tarkoittaa, että valjakko on keskeyttänyt taikka ei ole startannut ollenkaan.

Tulos ei ole maaliintulojärjestys eli useampikin valjakko voi saada REK1-tuloksen taikka vain yksi. Mikäli valjakoita on 3-10, niin tulos lasketaan kahden nopeimman valjakon keskiarvosta. Mikäli taas kisoihin starttaa 11-20, niin kolmen nopeimman keskiarvosta ja yli 20 valjakon taas 4 nopeimman keskiarvosta. Nopeimpien valjakoiden keskiarvon laskettua tulokset tulevat seuraavasti: keskiarvo eli perusaika on 100%. REK1-tuloksen saavat valjakot, joiden yhteenlaskettu aika on alle 105%, REK2-tulos tulee jos on alle 120% ja REK3-tulokseen yltää vielä alle tai tasan 130%. Mikäli aika menee sen yli, niin tuloksena on REK0 eli hylätty. Näin ollen vaikka kaikki osallistujat voivat saada REK1-tuloksen taikka vain nopein valjakko.

Näin paljon sääntöjä eikä riitäkkään! Meneehän sitä jo pää pyörälle!

 

MEIDÄN KISAT

Me osallistuttiin sulan maan kisoihin ja koska minulla oli vain kaksi koiraa, niin luokkamme oli DS2. Reitti oli lyhyt, 5km kahtena päivänä. Matkaan lähdettiin jo kisoja edeltävänä päivänä, jotenka matkanteko oli leppoisaa. Monesti kisoihin on lähdetty aamuyöstä, mutta päivää aikaisempi saapuminen mahdollistaa ajajan ja koirien levon ennen uralla lähtöä. Vallan kiireetöntä! Olimmekin yötä vuokramökissä ja ilta sujui rauhallisesti koiria ulkoiluttaessa ja iltaa istuessa. Itse jännitän ennen starttia ihan liikaa, joten toki se jännitys alkoi jo hiipiä kiusaksi. Onneksi itseni tuntien se jännitys katoaa sillä sekunnilla, kun kisauralla tulee lähtökäsky.

Seuraavana aamuna sitten jo jännittikin! Aamutoimet ja kisapaikalle mars! Kisapaikalla laitoimme auton parkkiin varikkoalueelle eli lähelle starttipaikkaa. Kävimme ilmoittautumassa kisoihin ja hetken päästä kuuntelimme rataselostuksen eli reitti käytiin läpi sanallisesti ja kartan avulla. Reitistä olin lukenutkin jo etukäteen, että juu, haastava on. Paljon tiukkoja mutkia, jyrkkiä ylä-ja alamäkiä. Videokuvaa uralta ei ole, eikä kuviakaan, koska kisa-alue oli puolusvoimien aluetta ja kuvaus oli kielletty. Koronan takia ilmoittautuminen ja rataselostus oli erilainen kuin yleensä, maski oli käytössä ja kaikki mahdollinen oli jo tehty sähköisesti valmiiksi.

 

ENSIMMÄINEN STARTTI

Luppoaikaa oli rataselostuksen jälkeen parisen tuntia ennen omaa starttia. Aika kului koirien kanssa, valmistellessa tavaroita ja katsoessa isompien valjakoiden lähtöjä. Ensin valmistelin kickbiken lähtöön, eli paikoillaan olisi numerolappu, adapteri sekä koirien joustollinen liina. Sitten omat kisavaatteet ja varusteet, sitten Mosku ja Inka valmiiksi. Nyt sitten alkoikin jännittämään ihan kunnolla!

”Laita emäntä silmät näin kiinni jos kerta jännittää.”

 

Onkohan kilpailuissa erikseen luokkaa kojooteille?

 

Starttia lähestytään numerojärjestyksessä, ei ole mitään järkeä olla tukkeena mikäli oma vuoro ei ole vielä. Uralle lähdettiin minuutin välein. Minulla oli handleri pitämässä koiria lähdössä. Tai no Moskua pitämässä. Inka oli rauhallisesti ja odotti vaan omaa vuoroa. Mosku oli niin innoissaan ettei tiennyt miten tässä nyt olisi. Handleri varmistaa, että koirat ovat lähtövalmiudessa eivätkä esimerkiksi solmussa remmeissä ja liinojen väärällä puolella. Koirat yleensä rauhoittuvat, kun pääsevät juoksemaan. Mutta koska kaikki ovat niin täpinöissään odottaessaan juoksemaan pääsyä, niin meteli on välillä aikamoinen. Kisoissa viimeistään huomaa sen, mihin nämä koirat on jalostettu: kaikki ovat innoissaan lähdössä tekemään töitä uralle!

Ilmeesi, kun parin sekunnin päästä pääsee kisauralle ja vieruskaveri lakkaa huutamasta korvaan. Kuva: Kati Bruce

 

Lähtökäsky annettiin ja sitten me mentiin! Heti aluksi nousimme ylämäkeä mikä jyrkkeni koko ajan. Sen jälkeen alamäki tiukassa mutkassa ja taas ylös. Näin sitä jatkettiin paria suorempaa pätkää koko matka, ei ihme jos uraa sanottiinkin haastavaksi! Mutta ura oli kuitenkin todella kiva, koska ei ollut vain pelkkää suoraa baanaa. Mosku ja Inka työskentelivät hienosti!

Uran puolessa välissä huomasin, että Moskulla oli kuuma. Mosku ei enää vetänyt niin hyvin ja läähätti normaalia enemmän. Hiljensimme siis vauhtia ja etenimme Moskun tahdissa maaliin. Maaliintulon jälkeen aloin viilentämään Moskua. Mosku sai juottoa eli veteen sekoitettua ruokaa ja päälleensä kostean ja viileän pyyhkeen. Moskulla oli myös viilennysalusta minkä päällä sai makoilla. Kun läähätys oli rauhoittunut tarpeeksi, niin suuntasimme läheiselle ojalle missä Mosku kävi seisoskelemassa. Mosku oli oma itsensä viilennyksen jälkeen ja palautui nopeasti. Muita oireita kuumenemisesta ei onneksi tullut kuin läähättäminen. Ei ole pitkäkarvaista muuttia tehty näille plussakeleille ja teinkin päätöksen, että mikäli lämpötila ei laskisi seuraavalle päivälle, niin me keskeytettäisiin kisa.

Mosku sai juomista ja viilennystä. Viilennysmaton päällä oli hyvä makoilla.

 

Kostea pyyhe viilentää Moskua.

 

Mosku kävi parturissa kisapäivien välillä ja sai lyhyet mahakarvat: näin viilennys toimii paremmin. Mosku näytti kyllä ihan karitsalta mahan puolelta!

 

Olimme ensimmäisen päivän jälkeen neljänsinä eli todella hyvin, koska valjakoita oli kuitenkin 12kpl. Illalla saimme puhelun, että seuraavan päivän lähtöjä aikaistetaan tunnilla, jotta lämpötila ei ehdi kohota niin paljoa ja säästymme vesisateelta. Tämä olikin erittäin hyvä uutinen! Mosku oli kunnossa, mutta kuitenki minun piti yöllä herätä klo 3.30 miettimään lämpötiloja eikä uni enää tullut. Tiedossa olisi siis pitkä päivä, koska kisojen jälkeen edessä olisi vielä ajaminen kotiin.

 

TOINEN PÄIVÄ

Seuraavana päivänä lämpötila oli reilusti alempana kuin aikaisemmin ja koirat olivat kunnossa. Päätimme siis startata. Kuitenkin sillä ajatuksella, että mennään Moskun tahdissa koko matka eikä pidetä liian kovaa vauhtia vaikka koirat niin haluaisivatkin. Jotenkin oli outoa lähteä kisauralle tietäen, että nyt ei anneta ns. kaikkea irti. Mutta koirat edellä eikä kilpailu, näinhän sen kuuluukin mennä. Toisen päivän kisa menikin oikein kivasti. Ura oli jo tuttu, joten erilaisiin tilanteisiin osasi jo varautua. Inka olisi halunnut päästellä paljon lujempaa, mutta itse pidin käskyillä ja jarrulla huolen siitä, että vauhti oli Moskulle sopiva.

Maaliintulon jälkeen edessä olisi parin tunnin odotus palkintojen jakoon. Molemmat koirat olivat kunnossa eikä Moskullakaan ollut liiemmin kuuma. Edessä oli koirien huoltoa ja välipalaa, ”mukavasti” sateessa. Koronan takia kaikki yleensä yleiset tilat eivät olleet käytössä turvavälien vuoksi. Tuloslista tulikin hetki ennen palkintojen jakoa esille ja olimme pysyneet neljänsinä! Ja kyllä näköjään sekunttipeliä voi olla myös malamuuteilla kilpailevalla, koska jäimme yhden ainoan sekunnin päähän palkintokorokkeesta. Mutta meidän vauhti oli kuitenkin niin hyvä, että saimme REK1-tuloksen! Inkan ensimmäinen kisa ja koska saatiin paras tulos, niin eihän sitä voi olla muuta kuin erittäin tyytyväinen. Hienoa Mosku ja Inka! Sitten kuivat vaatteet päälle, lämmintä kahvia huoltoasemalta ja kohti kotia. Seuraavat kisat jo mielessä.

Hymy on herkässä lähtiessä kisauralle… Kuva: Kati Bruce

 

…ja sieltä tultaessa. Niin kivaa! Kuva: Kati Bruce

 

Saga ei päässyt vielä kisoihin mukaan. Mutta halusi kaiketi olla jo tarpeeksi vanha ja aloitti juoksut sillä aikaa. Mihin tämä aika menee? Missä on pieni valkoinen pennunpallero?

 

KOIRIEN LÄMPÖHALVAUS

Ja sitten hieman tietoa koirien lämpöhalvauksesta sekä miten siltä voi välttyä. Yleensä luullaan, että lämpöhalvaus voi iskeä ainoastaan kuumaan autoon jätettyyn koiraan, mutta koiran ylikuumentuminen voi tapahtua muuallakin. Lenkkeilyssä liian kuumalla kesällä, kisakoirilla eri lajeissa taikka lumessa kahlatessa keväthangilla. Siksi onkin hyvä tietää pari vinkkiä miten voidaan välttyä lämpöhalvaukselta.

Koirat eivät pysty hikoilemaan, vaan ne haihduttavat kehostaan lämpöä pääasiassa läähättämällä. Suurin lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisten rotujen edustajilla, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla, pennuilla ja iäkkäillä koirilla. Lämpöhalvauksessa koiran lämpötila kohoaa vaarallisen ylös ja pahimmillaan elimistön liika kuumeneminen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa jopa kuolemaan.

OIREITA

 • voimakas läähätys
 • levoton käytös
 • kirkkaanpunaiset tai sinertävät suun limakalvot
 • uupunut ja poissaoleva käytös
 • oksentelu ja ripulointi
 • kuiva ja kuuma iho

 

ENSIAPU

 • Mikäli huomaat koirallasi lämpöhalvauksen oireita, niin ole yhteydessä eläinlääkäriin.
 • Koiraa kannattaa kuitenkin jo viilentää, mutta liian nopea viilentäminen ei ole hyväksi. Älä esimerkiksi upota koiraa kylmään veteen!
 • Siirrä ensimmäisenä koira mahdollisimman viileään paikkaan.
 • Koiraa voi viilentää laittamalla kastellun viileän pyyhkeen niskan ja kaulan alueelle, nivusiin, kainaloihin ja mahaan (missä karva ei ole niin paksua/alueella ei ole lainkaan karvaa). Vaihda pyyhkeitä tarvittaessa.
 • Tassut voi upottaa viileään veteen ja tarjota pieniä annoksia viileää vettä. Älä kuitenkaan pakota koiraa juomaan.
 • Koiran lämpötila on normaalisti 38-39 astetta ja lämpötilaa voi seurata mittarilla. Yli 41 astetta on koiralle hengenvaarallista. Mikäli mahdollista, niin seuraa koiran lämpöä lämpömittarin avulla.

 

MITEN VÄLTÄN LÄMPÖHALVAUKSEN?

 • Älä koskaan jätä koiraa kuumaan autoon. Kesällä lämpötila autossa nousee nopeasti myös varjossa.
 • Pidä koiralle tarjolla vettä ja mikäli tiedossa on liikkumista lämpimään aikaan, niin koiralle voi tehdä jo päiviä etukäteen juottoja eli ruokaan sekoitetaan vettä. Näin koiran nestetasapaino on mahdollisimman hyvä. Myös ennen ja jälkeen suorituksen annetaan juotot. Muistaen kuitenkin 2-4h väli ennen suoritusta, jotta vältytään mahalaukunkiertymältä.
 • Lämpimimpään aikaan ei kannata liikuttaa koiraa ollenkaan vaan jättää liikkuminen viileämpään vuorokauden aikaan. Uiminen on hyvää liikuntaa kesäisin.
 • Anna koiran levätä lämpimässä liikkumisen jälkeen.
 • Muista, että korkea ilmankosteus yhdistettynä lämpimään on myös vaarallista.
 • Mikäli tiedossa on lämpimällä liikkumista tai oleilua, niin voit varustautua etukäteen viilennystuotteilla.
 • Koiralta voi lyhentää mahakarvoja, jolloin se pystyy nopeammin viilentämään itseään menemällä makuulle.

 

Apuna lämpöhalvauksesta kirjoittamisessa:

https://www.hauhau.fi/elamaa-koiran-kanssa/vaihtuvien-vuodenaikojen-haasteet/koiran-lampohalvaus

https://evidensia.fi/hoitovinkit/lampohalvaus/

 

Artikkelikuva: Kati Bruce

 

Täältä löydät koirien viilennystuotteet:

Viilennysalustat