Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Koiran rinkka/reppu

Koiran kanssa vaeltaessa ja matkojen pidentyessä, tulee monesti ajankohtaiseksi koiran rinkan/repun hankinta. Pidemmillä vaelluksilla koiran ruuatkin jo painavat sen verran, että lisäpaino omaan rinkkaan ei tunnu kovin houkuttelevalta. Liki kaikille koirille löytyy sopiva rinkka, toki ihan pienille roduille rinkka ei ehkä ole ihan käytännöllisin ratkaisu. Meillä koirat kantavat omat tavaransa rinkoissaan sekä jotain minunkin, riippuen rinkan painosta. Niinkuin ihmiselläkin, niin myös koiralla rinkan tulee olla sopiva, jotta sen kantaminen ei tunnu kurjalta ja kipeytä koiraa. Mitä siis tulee ottaa huomioon, kun koiralle hankitaan omaa rinkkaa?

 

MINKÄLAINEN RINKKA?

Koirille on saatavilla monen erikokoisia rinkkoja. Onko koiran tarve kantaa päiväreissun verran tavaraa rinkassaan? Viikonlopun? Vai pidempien vaellusten? Rinkan kokoa, tai enemmänkin sen laukkujen kokoa, voi suhteuttaa reissun pituuteen. Koira saisi maksimissaan kantaa 25% omasta painostaan rinkassa, mutta monelle tämä määrä on aivan liian paljon. Koiran fyysinen kunto sanelee paljon, kuinka painavaa rinkkaa se voi kantaa. Monesti siis koira pärjää pienemmilläkin laukuilla reissunsa eikä tarvetta aina ole todella suurille laukuille.

Rinkan laukkujen ei tulisi olla liian isoja

 

RINKAN ISTUVUUS

Rinkan tulee istua hyvin koiralle, samalla lailla kuin valjaidenkin. Rinkat ovat yleensä Y-mallisia, jokunen T-mallinenkin löytyy. Itse tykkään Y-mallisista, jolloin istuvuuden koiran rinnasta voi tarkistaa liki samalla tavoin, kuin vetovaljaidenkin: rinkan etuosa ei saisi olla vasten koiran pehmeää kaulaa, vaan jäädä rintalastan pään kohdille. Meillä koirat vetävät myös rinkan kanssa, joten mikäli rinkan etuosa olisi liian korkealla, painaisi se ikävästi kaulaa. Samoin kuin vetovaljaidenkin kanssa, remmit eivät saisi kulkea liian lähellä koiran kainaloa. Pahimmillaan ne voivat hangata koiran ihoa rikki, sekä hankaloittaa koiran etujalkojen liikerataa. Monissa rinkoissa pystyykin säätämään jalkojen välissä menevää remmiä, jotta tilaa saadaan tarpeeksi. Remmien tulee olla sopivan tiukat, jotta rinkka istuu hyvin paikoillaan liikkueassa, mutta eivät kuitenkaan saa hangata koiraa. Siksi onkin tärkeää käyttää rinkkaa ennen varsinaista reissua, jotta remmien oikeat mitat saadaan kuntoon. Toki pieniä säätöjä joutuu tekemään matkan aikana, niin kuin tavallistenkin rinkkojen kanssa.

Y-mallisen rinkan saa edestä asettumaan niin, että ei se paina kaulaa.

 

Ruffwear Approach-mallissa on hyvin säätövaraa kaikissa remmeissä. Saga vetää tasaisesti rinkan kanssa, joten keskivyö asettuu liikkuessa hieman taaksepäin, eikä näin hierrä kainaloa. Kaula-aukon lisäksi kaksi kiinnityskohtaa pitää rinkan hyvin paikoillaan.

 

Kiinnitysten ei tulisi olla liian löysällä ja liian tiukka remmi taas voi hiertää. Itse olen huomannut, että kun pari sormea menee kiinnitysten väliin, niin ne useimmiten ovat ok.

 

Kun laitat koiran rinkkaan tavaraa, niin sama periaate pätee, kuin ihmistenkin rinkkojen kanssa: painavimmat lähelle kehoa. Esim. mahdolliset vesipullot ja ruuat kannattaa sijoittaa painavina lähelle koiraa, ja kevyemmät uloimmaksi. Näin rinkan kanssa on helpompi liikkua, eivätkä tavarat painollaan vedä koiraa sivuille päin. Rinkan reppujen tasapainotus on myös tärkeää, jotta rinkka ei vedä koiraa jommalle kummalla puolelle. Tämä rasittaa koiran selkää toispuoleisesti ja pitkällä välillä myös kipeyttää sen. Joskus matkan aikanakin saa pienempiä tavaroita vaihdella puolelta toiselle, jotta oikea tasapaino löytyy.

Rinkan reppujen tulisi olla koiran yläselän kohdilla, ei keskellä selkää. Jos paino on keskellä selkää, niin se rasittaa selkää suuhteettomasti. Rinkan laukkujen tulee antaa tilaa lavoille liikkua, eivätkä ne saa olla myöskään liian edessä. Liian edessä olevat laukut myös hankaloittavat koiran tasapainoa esimerkiksi jyrkissä alamäissä. Koiran tulisi pystyä liikkumaan rinkan kanssa yhtä ketterästi  kuin ilmankin: hyppyjen ja liikkumisen tulisi olla helppoa.

Koiran rinkka ei saa olla liikaa lapojen päällä eikä liiaksi myöskään pelkän selän päällä. Lähelle koiraa sekä etuosaan kannattaa laittaa painavimmat tavarat.

 

 

KOIRAN  LIIKKUMINEN RINKAN KANSSA

Koiran ei tulisi kantaa rinkassaan painoa vasta kuin yli vuoden ikäisenä. Tämänkin jälkeen lisätä painoa maltillisesti. Tätä ennen voidaan kuitenkin jo hyvin treenata tulevia reissuja varten! Tyhjän rinkan kanssa voidaan opetella liikkumista ja opettaa koirille sääntöjä, mitä itse haluaa koiran osaavan vaelluksilla. Takana-käsky on kätevä alamäissä ja rinkan laittamisen aikana koiran tulisi olla rauhassa paikallaan. Koiran rinkan laukkuihin voi laittaa kevyttä, mutta tilaavievää tavaraa, esim. vaikka rutattuja sanomalehtiä, ja näin koira joutuu opettelemaan, että rinkan kanssa liikkuessa ollaan leveämpiä kuin normaalisti. Ihan pienimmistä väleistä ei siis kannata yrittää mennä rinkan kanssa. Kannattaa myös miettiä, haluaako koiran vetävän rinkan kanssa. Meillä saa vetää vähän, pidentäen lähinnä minun omaa askelta. Inkan kanssa tosin tämä onnistui vasta parin vuoden jälkeen, veto oli turhan voimakasta useimmiten reiteillä. Mosku ja Saga ovat kokoajan vetäneet sopivasti.

Saga opetteli tyhjän rinkan kanssa liikkumista jo talvella.

 

Samalla saatiin laitettua rinkan kiinnitykset oikean mittaisiksi tai tiedettiin ainakin mitä voisi säätää vielä seuraavalla kerralla.

 

Mikäli koira ei ole tottunut pitkiin ja raskaisiin lenkkeihin, niin treenaaminen vaelluksille tulee aloittaa hyvissä ajoin. Myös koira voi mennä jumiin äkillisestä rasituksesta. Hyvä lihaskunto auttaa myös rinkan kanssa liikkuessa!

Koiran rinkkaa pakatessa kannattaa muistaa, että tarvittaessa tulee olla valmis kantamaan se myös itse. Koira ei voi kantaa ylimääräistä painoa vaikkapa tassuhaaverin takia. Pari kertaa olen itse vaelluksilla kiinnittänyt koiran rinkan omaani, koska lämpöasteet ovat nousseet liiaksi. Näin koiralla on helpompi liikkua, eikä se tuo liikarasitusta lämpimässä kelissä. Muista myös aina reissun päällä tarkistaa ja puhdistaa rinkka! Hiekka voi hiertää kurjasti ihoa, jos likainen rinkka on laitettu selkään tauon jälkeen.

Ensimmäisellä parin yön vaelluksella Sagalla ei ollut rinkassa paljon painoa, mutta minun tilaa vievää tavaraa oli. Siksi laukut näyttävät isoilta!

 

MITÄ PAKATAAN MUKAAN RINKKAAN

Koiran rinkassa voi olla sen omat ruuat, kevyt matkakuppi ja mahdollisesti juomista. Mikäli koiralla on käytössä taukotakkia tai makuupussia, niin mukaan vaan koiran omaan rinkkaan. Minulla on itselle ja koiralle sama EA-laukku, mutta koirille on mukana aina tossut ja antibakteerista tassurasvaa. Tossut ovat hyvät rakkakivikolla, metalliritilöillä tai jos tassuun on tullut haava taikka iho vaan hiertynyt. Koiran tassut kannattaakin aina illalla tarkistaa ja mahdollisesti rasvata. Mahdollisia sadekuuroja tai yllättäviä vesihyppyjä varten kannattaa pakata kaikki vedenkestäviin pusseihin. Kerran juoduttiin kävelemään koirien kanssa 4h kaatosateessa, ja sen jälkeen kuitenkin kaikki tarvittavat tavarat olivat myös koirilla kuivat. Vaikka kaikki muuten oltiin kuin uitettuja rottia…

Tauoilla ja leiripaikalla koiralle voi opettaa rauhoittumista vaikkapa luuta syödessä.

 

Kun koko päivä ollaan liikkeellä, niin monesti se rauhoittuminen onnistuu kyllä ihan luonnostaan.

 

Malleja koirien rinkoista, ruuista ja tassurasvoista löydät täältä:

https://www.koiravaruste.fi/koiran-reput

https://www.koiravaruste.fi/ruokinta

https://www.koiravaruste.fi/tassuvoiteet