Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Koiran valjaat ulkoiluun

Talvella voi harrastaa monenlaista ulkoilua koiran kanssa. Lumessa tai haastavammassa maastossa kulkeminen pannan kanssa saattaa aiheuttaa aktiiviselle koiralle turhaa painetta kaulan alueelle nykäyksien muodossa. Leveä panta auttaa asiaan, mutta hyvin istuvat tavalliset koiran valjaat ovat myös hyvät ulkoiluun. Meillä hurahdettiin tänä talvena lumikenkäilyyn ja aloitettiin hiljakseltaan opetteleminen talvivaellukseen. Eihän sitä nyt jaksa kevääseen asti odottaa vaelluskelejä!

 

TALVIVAELLUS

Ollaan koirien kanssa vaellettu paljon sulanmaan aikaan, mutta talvisin on taas harrastettu enemmissä määrin valjakkoajoa sekä liikkumista metsäsuksilla. Tänä talvena aloitettiin harjoittelemaan talvivaellusta ja kulkuvälineeksi otettiin lumikengät.

Talvivaellusta kannattaa rauhassa harjoitella, eikä suin päin lähteä pakkasilla yöksi metsään. Talvella kun paleltumisen vaara on todellinen ilman kunnollisia varusteita ja tietämystä yllättävien tilanteiden varalta. Sulanmaan aikaan huonoilla varusteilla liikkuminen/nukkuminen korkeintaan kasvattaa tatin otsaan, mutta talvella pakkasilla voi oikeasti käydä huonosti. Harjoittele siis päiväretkillä kulkua ja sopivaa vaatetusta, nuku alussa teltassa öitä eri pakkasilla vaikka omalla pihalla tai lähettyvillä, mistä pääsee lämpimään tarvittaessa. Meillä oli testissä nyt päiväretkellä kerrastot, taukotakit, erilaiset lämpimät sukat, erilaiset hanskat kulkemiseen ja tauolle, pipo ja retkikeittimen sekä kaasun toimivuus pakkasella. Sauvat ja otsalamput ja lampun patterien kuluminen pakkasessa. Puhumattakaan hyvistä kengistä sekä kävelyyn että lumikenkiin kiinnitettäväksi. Paljon on mietittävää ja testattavaa vaikkei edes olla vielä yötä ulkona!

Reittimerkinnät saattavat olla puissa/tolpissa lumen peitossa ja polkuja ei lumen alta näy, joten kartan ja kompassin käyttöä kannattaa harjoitella. Metsäisessä maastossa myös puista saa tarvittaessa tuulensuojaa, jos lumimyrsky yllättää. Avoin tunturi on haastava paikka talvella eikä sinne kannata lähteä ilman hyvää kokemusta. Tutussa maastossa on hyvä tehdä ensimmäiset retket ja ihastella talvista luontoa.

 

Kotikulmilla oranssinpunainen taivas kummitteli meille tavallisella vetolenkillä reen kanssa.

 

MEIDÄN ENSIMMÄINEN TALVIVAELLUS

Varasimme jo aiemmin eräkämpän tutusta kansallispuistosta. Harjoittelimme päiväretkillä kulkemista valoisaan ja pimeään aikaan eri varusteilla. Ennen lähtöä ensimmäiselle talvivaellukselle treenailimme lumikenkäilyä kotimetsissä. Inka harmillisesti aloitti juoksut tänä vuonna myöhempään, joten yhdessä kulkeminen ei onnistunut ja juoksuinen Inka joutui jäämään itse reissulta pois. Lähdin ensimmäisenä Inkan kanssa harjoittelemaan lumikengillä kotona ja tässä ”ohjeita” ensimmäistä kertaa lumikengillä liikkuvalle koiran kanssa:

1.) Laita ensimmäistä kertaa ikinä lumikengät jalkaan
2.) Valitse mukaan nuori juoksuissa oleva narttu, joka rakastaa vetämistä
3.) Pidä hauskaa!

Että joo, nurinhan me mentiin! Tai minä menin, Inka ei. Lumikengät jalassa, vetovyö paikallaan ja Inkalla vetovaljaat. Sanoin: ”Noniin.” ja Inka lähti innoissaan vetämään. Minäkin lähdin; komeasti maata kohti. Kavuttuani ylös Inka kyllä muisti sitten vetolujuuden, kun ei liikuta reen kanssa talvella. Mutta siitä tulikin mieleen, että lumikenkäilyyn kannattaisi olla erilaiset koiran valjaat kuin vetohommiin. Vetovaljaiden kiinnityspiste on myös takana ja se jäikin useasti Inkalla jalkojen alle. Hankintaan tuli siis mukavat koiran valjaat, jossa kiinnityspiste on ylempänä.

Inkasta oli kivaa lähteä taas uusille reiteille tutkimaan eläinten jälkiä.

 

Koiran valjaat

Meille valikoitui käyttöön Hurtan Weekend Warrior Eco- valjaat. Koiran valjaissa oli montakin hyvää juttua:

Leveä ja pehmeä rintakappale tukee koiraa ja paine kohdistuu tasaisesti rinnan alueelle eikä hierrä koiran ihoa.

 

Kahvasta koiraa saa hallittua helposti. Tai nostettua sen ylös lumitunnelin kaivuusta tai leikkimästä strutsia. Eräkämpässä liikkuessa edestakaisin ulkona ja sisällä kahva oli näppärä, kun ei tarvinut karvan alta etsiä pantaa joka kerta! Mosku sai siis pitää koiran valjaita myös ulkoilun ulkopuolellakin.

 

Lujuustestatut lukot molemmilla puolilla nopeuttavat koiran valjaiden laittoa, kun etujalkoja ei tarvitse pujottaa niiden läpi. Iso D-lenkki nopeuttaa remmin laittamista valjaisiin. Sekä hyvät säätömahdollisuudet! Ympärysmitat kun varsinkin tämän rotuisilla koirilla vaihtelevat karvamäärän mukaan.

 

 

Kun lähimetsissä oli harjoiteltu muutama kerta, niin päästiin viimein eräkämpälle ja päiväretkille:

Tavaramäärän ollessa pieni päiväretkillä käytimme rinkkaa niiden kuljettamiseen emmekä ahkiota. Ahkion kanssa liikkumista tullaan harjoittelemaan myöhemmin.

 

Syvässä pehmeässä lumessa kulkeminen vaati pieniä taukoja.

 

Mosku ei millään malttanut odottaa omaa makkaraansa! Palvelu oli selvästikin liian hidasta.

 

Videolla näet Moskun kulkua koiran valjaiden kanssa minun lumikenkäillessä. Välillä piti toki saada vähän hulluuskohtauksiakin, kun lupa etenemiseen tuli viimeinkin!

 

Vaelluksen jälkeen pitää myös muistaa levähtää. Ja saada eritoten maharapsutuksia! Pimeässä tuvassa nukkuessamme Moskulla oli pannassaan tuttu Sportdog Locator Beacon- vilkkuvalo. Ei tarvinnut yöllä kauaa etsiä koiraa tuvasta.

 

Kansallispuisto oli lumiseen aikaan hienon näköinen, vaikka lunta ei puissa vielä paljoa ollutkaan. Pienessä pakkasessa oli turvallista harjoitella talviseen aikaan vaeltamista, kun ei tullut turhan kylmä.

 

Mosku ja Inka toivottavat kinkun ja ulkoilun täytteistä joulua ihan jokaiselle!

 

And behind the scenes…

 

Jouluostoksille ehdit vielä viimeistään 18.12. täältä:

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus.html

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus/koiran-valjaat.html

 

Joulun aikaan on myös hyvä hiljentyä ja muistella jo edesmenneitä nelijalkaisia. Meidän laumaa kohtasi suru joulukuussa ja Juki lähti viimeiselle matkalle syövän takia. Juki ei ehtinyt seikkailemaan Koiravarusteen blogissa esittelyä enempää, mutta minun elämässäni se ehti seikkailla peräti liki 14 vuotta.

”Vaikeinta koiran omistamisessa on jäähyväisten sanominen.”