Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Koiran vetovaljaat

Vetoharrastus on hyvää liikuntaa koirille ja vaihtelua tavallisiin lenkkeihin. Saattaapa myös käydä niin, että koko vetoharrastus vie kokonaan mukanaan ja pihaan ilmestyykin rotutyyppillisesti siihen soveltuvia koiria. Näin nimittäin kävi itsellä, eikä takaisin ole paluuta. Vetoharrastuksessa koiralle oikein istuvat valjaat ovat kaiken a ja o. Jos vetäminen tekee kipeää tai se tuntuu epämiellyttävältä, niin koiran vetoinnostus saattaa huveta hyvinkin nopeasti. Verrata voisi vaikka siihen, että kukapa ihminen haluaisi juosta kipeää tekevillä kengillä lenkillä. Hyvin istuvilla valjailla on ilo työskennellä.

 

MINKÄ MALLISET VALJAAT SOPIVAT MINUN KOIRALLENI?

Erimallisia valjaita on useita erilaisia markkinoilla. On X-mallin(leveämpi kaula-aukko ja lyhyempi selkäosa), R-mallin(pienempi kaula-aukko ja pidempi selkäosa), pyöräkoiran(valjakossa lähinnä rekeä oleva koira), kiinnityksen ollessa alhaalla(reessä) tai ylhäällä esimerkiksi pyörässä tai juoksuvyössä… Niitä todellakin löytyy laidasta laitaan. Aluksi voisikin miettiä, että mihin käyttötarkoitukseen vetovaljaita on käyttämässä. Koirajuoksuun, koiravaljakkoon, potkurilla liikkuessa, pyörällä liikkuessa? Monet valjaat soveltuvat useaan tarkoitukseen, joten tokikaan kaikelle ei tarvitse olla omaansa. Esimerkiksi Non-Stop dogwear Freemotion-valjaat on valmiiksi suunniteltu niin, että vetopiste on ylempänä.

Mosku Non-Stop Freemotion-vetovaljaiden kanssa minun kulkiessa metsäsuksilla.

 

Valjaita myös löytyy valmiiksi tietyn mallisille koirille. Joissakin valjaissa on valmiiksi isompi tila leveärintaisille sekä lyhytselkäsille koirille (X-valjaat), toisissa mitat sopivat paremmin kapearintaisille ja pitkäselkäisille. (R-valjaat). Neuvoa valjaiden mallin valintaan Koiravarusteelta löydät täältä.

 

HYVIN ISTUVAT VETOVALJAAT

Kun valjastyyppi on valittu, niin voidaankin alkaa miettimään oikeaa kokoa. Koiran paino vaikuttaa toki valjaan kokoon, mutta tärkeintä on oikeat mittasuhteet koiran runkoon nähden. Sovita siis aina valjaat koiran päälle, jolla voidaan varmistaa hyvä istuvuus.

Mosku ja Inka painavat suunnilleen samanverran. Inka on kasvava isokokoinen narttu ja Mosku pienikokoinen uros. Vaikka paino on melkein sama, niin koirien rungontyyppi on erilainen ja ne tarvitsevat molemmat erilaiset/erikokoiset valjaat.

 

Inkan mielipide kuvaushetkeen.

 

Valjaiden istuvuus katsotaan aina pienessä vedossa, samassa asennossa kuin ne olisivat vetäessäkin. Valjaiden sovituksessa voidaan käyttää muutamaa hyvää sääntöä, jotta oikea koko löytyy:

1.) Valjaiden etuosa eli kaula-aukko
Tämä on tärkein osio valjaiden sovituksessa. Liian iso kaula-aukko vetäessä valuu lapojen päälle ja haittaa työskentelyä. Liian kapea taas painaa koiran kaulaa ja haittaa vetäessä hapensaantia. Jos valjaat painavat koiran kaulaa vetäessä, niin koira alkaa helposti yskimään ja hengitys vinkuu.
Ylhäältä päin katsottuna valjaiden kaula-aukon tulisi loppua niska-ja säkänikamien liitoksen kohdille. Lapaluut eivät saa jäädä valjaiden alle. Kaula-aukon alareunasta pitäisi tuntua rintalastan yläosa. Jos et tunne ristalastan yläosaa, niin silloin valjaat nousevat kaulan pehmeällä alueelle ja kaula-aukko ei ole oikean kokoinen. Jos koiralla on paksu karva, niin valjaat tulee asettaa karvojen alle. Paksuturkkisella koiralla valjaat saakin asetella huolella päälle varsinkin talviaikaan, kun karva on muhkeimmilaan.

2.) Rintaosa
Rintaosan tulee olla tarpeeksi pitkä, jottei se nouse kainaloiden takaa liian nopeasti ylöspäin. Jos osio on liian lyhyt ja nousee heti kainaloista ylöspäin, niin vetäessä se hankaloittaa etujalkojen liikerataa. Silloin valjaat myös hankaavat pahimmassa tapauksessa koiran ihon rikki.

3.) Selkäosa
Selkäosion pituus vaihtelee valjaiden tyypin mukaan. Kaikissa valjaissa valjaiden loppuosan tulee olla koiran hännäntyven kohdilla. Sen jälkeen tulee vielä vetoliinan kiinnitys naru, joka alkaa hännäntyven jälkeen. Muista siis tarkistaa valjaiden pituus oikeasta kohdasta! Jos selkäosio jää liian lyhyeksi, niin koira ei pysty käyttämään koko kroppaansa kunnolla, koska valjaat painavat sitä alaspäin. Jos selkäosio taas on liian pitkä, niin kyljen kohdalta valjaat menevät mahan alueelle. Niiden tulisikin olla kylkiluiden päällä.

Inka valjaat päällä vedon tullessa takaa.

 

Samat valjaat kisojen jälkeen. Valjaat näyttävät erilaiselta päällä, kun vetoa takaa ei tule.

 

Valjaiden laittaminen koiralle ja poisottaminen. Valjaita poisottaessa käden voi pujoittaa valjaiden alta ja ottaa pannasta jo valmiiksi kiinni. Näin koira on kokoajan hallinnassa.

 

Valjaiden tulee olla aina hyvin istuvat, joten tarkista valjaiden sopivuus välillä varsinkin kasvavilla koirilla. Pohjavillaisilla koirilla usein pitääkin olla useammat valjaat, koska koirat ovat erikokoisia talvikarvassa kuin kesäkarvassa. Moskulla varsinkin ero on todella suuri, talvella karvaa olisi vaikka muille jakaa. Varsinkin talvikarvassa kaula-aukko saattaa tuntua valjaita laittaessa/poisottaessa tiukalta, mutta aseteltuna päälle ne istuvat hyvin.

Mosku kesä- ja talvikarvassa. Kuin kaksi eri koiraa. Ei siis ihme, että valjaitakin pitää olla useammat.

 

VALJAIDEN HUOLTO

Valjaat tulisi tarkistaa aina välillä, että ne ovat kunnossa. Jotkut koirat saattavat purra valjaita, joten tarkistamisella vältytään valjaiden rikkoontumiselta kesken matkan. Valjaita voi myös tarvittaessa pestä. Lyhytkarvaisella koiralla todella likaiset valjaat saattavat myös hiertää ihoa. Meillä pestään valjaat ns. aina kauden loppuessa. Syksyllä/keväällä kurakeleillä saattaa olla myös ylimääräinen pesu, jos valjaat ovat menneet todella likaisiksi.
Valjaat voi pestä tavallisessa pesukoneessa. Ensin kuitenkin kannattaa liottaa ämpärissä enimmät liat irti. Sen jälkeen valjaat voidaan halutessa laittaa pesupussiin, käytöstä poistettuun tyynyliinaan tai muuhun pussiin konepesun ajaksi. Näin kannattaakin tehdä, jos valjaissa on metalliosia. Huuhteluainetta ei tarvita. Tavallinen pesuaine käy valjaiden pesuun.

 

INKAN SYKSYN VALJAAT

Koiran valjaita etsiessä kannattaa tosiaan huomioida eniten oman koiran mallia. Inkalle rotunsa puolesta parhaat valjaat olisivat X-mallin valjaat ja sellaisia neiti käyttääkin suurimman osan aikaa. Nyt syksyllä Inka muisti, että jotain jäi kesällä tekemättä ja tiputti karvansa. Inka onkin tällä hetkellä mallia Karvaton Sporttinen kojootti. Inkalle eivät enää istuneet vanhat valjaat päälle, koska kaula-aukko oli aiemmissa valjaissa liian suuri, kun karvat lähtivät. Neiti on myös rungoltaan hieman pidempi kuin Alaskanmalamuutit yleensä, joten X-mallin valjaat eivät enää sopineet päälle vaikka montaa kokoa kokeiltiin.

 

-Kesä loppuu ja ilmat viilenee. Mitäs minun pitikään kesällä tehdä…?
-Ainiin!
-PUFF!
-Neiti Kojootti tässä hei

 

Inkalle sopikin parhaiten nyt kojootti-vaiheeseen Dragråttan R-mallin valjaat, jotka ovat malliltaan tarkoitettu esimerkiksi scandinaavisille vetokoirille eli suurilla nopeuksilla työskenteville pitkä runkoisille koirille. Kunhan Inka taas kasvattaa talvikarvan, niin R-mallin valjaat ovat kaula-aukosta liian pienet ja siirrymme takaisin X-mallin valjaisiin.

Nyt syksyn aikaan treenatessa Dragråttanin valjaiden heijastimet ovatkin hieno juttu pimeässä metsässä. Varsinkin kaula-aukon ja selkäosion liitoskohdassa oleva heijastin auttaa hahmottamaan missä koira on. Tästä onkin hyötyä eritoten isomman ja pidemmän valjakon kanssa.

Joskus omalle koiralle ei löydy oikein istuvia valjaita mistään, ja silloin kannattaakin teetättää koiralle mittatilauksena valjaat. Vaikka koiran malli ei standardi malleihin sopisikaan, niin ei se näin estä yhteistä vetoharrastusta.

 

INKAN ENSIMMÄISET KISAT

Inka on nuori koira eikä ole koskaan kisannut vielä virallisissa valjakkokisoissa. Talvea ja tulevia kilpailuja varten kävimme treenaamassa epävirallissa kisoissa Simossa. Tälläisissa epävirallisissa tapahtumissa onkin hienoa päästä totuttamaan nuorta koiraa kisatunnelmaan sekä kokemaan lähtö ja ura ilman minkäänlaista painetta tulosten kanssa. Samoin epävirallisissa kisoissa myös ajaja saa hyvää kokemusta ja oppii tuntemaan koiransa käyttäytymistä eri tilanteissa.

Inka on valjakossa hyvin työskentelevä koira ja itsevarmuuttaa riittää kaverin ollessa vierellä. Yksinkin kotioloissa kulkee hienosti. Lähdimmekin nyt 1-koiran kärryluokkaan treenaamaan yksinvetoa, neitin piti ihan yksin uskaltaa mennä vieraassa paikassa, kun Mosku jäi kotiin. Inka myös alottelee juoksuja ja Mosku olisi varmaankin ollut liian suojelevainen Inkaa kohtaan, joten siitäkin syystä poika sai jäädä tältä reissulta kotiin. Inkalla menivät epäviralliset kisat oikein hienosti, käyttäytyminen alueella oli rauhallista ja reitinkin pinkoi vauhdilla eteenpäin. Uralla Inka olisi ollut itsevarmempi menijä kaveri vierellään, mutta kaikin puolin kisoihin sai olla todella tyytyväinen.

 

Odotellaan omaa vuoroa lähtöön ja Inka halusi rapsutuksia, kun aikaakin oli.

 

Minulla oli kickbikessä action-kamera kiinni, joten saatiin videokuvaa uralta. Inkalla oli vauhdista päätellen ainakin kivaa! Hetkittäinen huippunopeus meillä kävikin 35km/h. Kyseessä oli lyhyt matka, vain vajaa 4km, joten sen pystyikin menemään lujaa. Pitkillä matkoilla Alaskanmalamuutit vetävät pääsäännöllisesti ravilla.

 

Valjaiden ostoksille pääset täältä. Varoitus, tähän voi jäädä koukkuun!

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus/koiran-valjaat.html