Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

KOIRAN VILKKUVALO-VALOA PIMEYTEEN

Taas se aika vuodesta, kun aurinko painuu aikaisemmin horisontin taa ja hämärä laskeutuu aiemmin. Kun valoa ei ole luonnossa ja karvaisen kaverin kanssa liikutaan ulkona, niin myös koiran näkyvyys tulisi huomioida. Eräänkin kerran kapealla pimeällä autotiellä on tullut hyvin heijastimia käyttävä pyöräilijä vastaan ja vasta todella lähellä huomaat pyörän vieressä juoksevan myös koiran. Koiran näkyvyys muille liikenteessä pimeään aikaan on tärkeää sekä auttaa myös omistajaa näkemään koiran liikkeet nopeammin. Niin kliseiseltä kuin se kuulostaakin, niin heijastin tai vilkkuvalo on halpa henkivakuutus.

 

VILKKUVALO

Asumme metsän keskellä, joten ulkoilutkin meillä tapahtuu metsässä. Pimeään aikaan siellä todellakin on pimeää, valona toimii otsalamput sekä koirilla pannoissa vilkkuvalot. Valjakoita ajetaan likimain aina iltaisin pimeässä metsässä ja heijastimet sekä valot on tärkeät. Urilla ja teillä ajaa myös moottorikelkkoja, joten näkyvyys jo kaukaa on tärkeää yhteentörmäyksien välttämiseksi. Huonolla ilmalla myös reen ohjaksista on ihan kiva nähdä missä kärkikoira(t) menevät! Teillä liikkuessa taas on tärkeää, että muut ehtivät huomioida ajoissa koiran.

Kävimme Inkan kanssa kaksin sankassa lumisateessa rekiajelulla. Inkalla on tällä hetkellä juoksut, joten sooloiluksi meni. Lunta tuiskusi enemmän kuin videolla näkyy ja valo todellakin auttoi hahmottamaan missä Inka on. Silmiä kun ei edes voinut kunnolla pitää auki tuulen ja lumisateen takia. Meitä vastaan myös tuli pyöräilijä, joten vilkkuvalo auttoi myös meidän näkyvyyttä.

Pimeässä metsässä liikkuu jo tonttuja. Vai onko se Inka? Aika hyvin Inkeri sulautuisi maastoon ilman valoa!

 

MITEN TÄMÄ TOIMII?

Meillä on nyt käytössä SPORTDOG LOCATOR BEACON- vilkkuvalo. Valo on iso, mikä on todella hyvä etenkin Moskun kanssa. Kun pantaan laittaa valon kiinni, niin panta valoineen katoaa paksuun talviturkkiin kuin pieru saharaan. Mutta ison valon ansiosta se näkyy myös turkin alta!

Moskulla on kuvassa 5cm leveä panta. Hyvin piiloutuu talviturkin alle siis isompikin panta.

 

Valon voi laittaa kiinni suoraan useimpiin ohuisiin pantoihin vetämällä sen pannan läpi. Mukana tulee myös karbiinihaka, jolla vilkkuvalon voi kiinnittää pantaan roikkumaan, valjaisiin tai talutusremmiin.

Jos panta on leveämpi, mutta et halua vilkkuvaloa roikkumaan niin kiinnitys onnistuu myös näin.

 

Vilkkuvalo on vesitiivis eikä me olla saatu vettä valon sisään vaikka valo on käynyt rapakossa ja lumessa uimassa. Kestää siis myös syksyn ja talven sateissa hyvin. Kestoksi luvataan jopa 250h, joten ei tarvitse kauhean tiheästi vaihdella patteristoa. Olen kokeillut erilaisia valoja Moskulle ja Inkalle vaelluksilla pidettäviksi yöllä, jotta näkisin pimeällä heti teltansuulta missä kumpikin koira on ja ovathan vielä kiinnitettyinä. Inka saa valopannat pois kaulasta yön aikana ja pannat myös uppoavat Moskun turkkiin piiloon. Valon kestävyyden ja näkyvyyden takia ei tarvitse enää miettiä mitkä valot lähtevät seuraaville reissuille mukaan!

Vilkkuvalossa on pieni nappi, millä valo saadaan päälle. Sen saa palamaan jatkuvasti tai vilkkuen. Nappi on aika pieni, joten se kannattaa laittaa päälle jo sisällä eikä esimerkiksi pakkasessa ulkona ilman hanskoja. Vilkkuvalo ei kuitenkaan jäädy: valon sammuttaminen -15 asteen pakkasessa 2h jälkeen onnistui aivan hyvin. Mutta mielummin pieni nappi, koska valo myös pysyy päällä eikä kolahtele poissa päältä koirien ulkoillessa. Näin on nimittäin sattunut eräänkin kerran aikaisempina vuosina joissakin malleissa.

Vilkkuvalon saa viidessä eri värissä. Jos koiria on enemmän kuin yksi, niin jokaiselle koiralle voi ostaa oman värinsä. Näin pimeällä tiedät missä mikäkin koira on ja varsinkin jos koirat juoksevat irti. Meillä Inka sai värikseen punaisen ja Mosku oranssin.

 

NÄIN SAAT VILKKUVALON TOIMINTAAN:

Paketissa on mukana valo ja sen käyttöohjeet.

 

Jos paristot tarvitsee vaihtaa, niin valoa kääntämällä sen saa auki.

 

Voit laittaa valon suoraan pantaan kiinni tai lisätä siihen mukana tulevan hakasen.

 

Valon nappia painamalla 2 sekunttia saat päälle jatkuvan valon, toiset 2 sekunttia painamalla vilkkuvan. Kun painat nappia 6 sekunttia, niin saat valon kokonaan sammuksiin.

 

Moskun kanssa iltalenkillä valon kanssa.

 

Mosku juoksemassa irti juoksutarhassa. Ei kyllä tietäisi missä Mosku viilettää ellei olisi valoa kiinni pannassa.

 

Valoa pimeyteen tai tunnelin päähän löydät täältä:

https://www.koiravaruste.fi/ulkoilutus/heijastintuotteet/koiran-vilkkuvalot.html