Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Lähtisinkö koiranäyttelyyn Ruotsiin?

Kauas on pitkä matka, mutta onneksi Ruotsiin ei! Ainakaan näyttelyharrastajan näkökulmasta. Jos siis Suomen näyttelykehät alkavat olla jo nähty tai kaipaa muuten vain maisemanvaihdosta koiran kanssa, niin kannattaa harkita reissua ulkomaille.

Suomesta (varsinkin täältä pohjoisemmasta) on suht helppo ajaa autolla Ruotsiin ja näyttelyitä löytyy jonkin verran jopa samalta etäisyydeltä kuin mitä näyttelyihin Suomenkin sisällä kuljetaan. Mutta kysymys kuuluu, että minkälainen homma se näyttelyyn ilmoittautuminen oikein on? Ja mitä kaikkea täytyy ottaa huomioon, kun Suomen rajojen ulkopuolelle matkustaa koiran kanssa?

Todennäköisesti se ensimmäinen kerta ulkomaille näyttelyyn ilmoittautumisista on kaikista hankalin. Sen jälkeen homma sujuu, jos nyt ei rutiinilla, niin ainakin vähän pienemmällä jännittämisellä siitä, että meneekö kaikki varmasti oikein. Meille Ruotsin näyttelyreissuja on tässä vuosien varrella kertynyt kaikkiaan kahdeksan – viimeisimmästä kerrasta on tosin kulunut jo neljä vuotta aikaa. Tänä kesänä päädyin kuitenkin pitkästä aikaa ilmoittamaan Mörkön Ruotsiin yhteen näyttelyyn ja kylläpä sitä ilmoittautumista tehdessä piti vähän vaivata aivonystyröitä, että muisti, miten homma toimii. Mietin, että miten olen ensimmäisellä kerralla tuossa onnistunut kaikkien taiteen sääntöjen mukaan…

Ja siitäpä se ajatus blogitekstistä sitten lähti. Jospa tästä olisi iloa jollekulle ensikertalaiselle tai vaikka sellaiselle näyttelyharrastajalle, jonka viimeisimmästä reissusta on jo aikaa. Tai sitten ihan vaan itselleni muistinvirkistykseksi, kun taas joskus myöhemmin harkitsen koiran ilmoittamista Ruotsin näyttelyyn.

Osittain nämä asiat pätevät toki muuhunkin reissaamiseen, mutta koska Ruotsi on itselleni se tutuin matkakohde, päädyin koostamaan tekstin sen ympärille. Koen, että Ruotsi on myös omalla laillaan ”helppo” maa aloittaa ulkomaan reissut koiran kanssa, koska matkustussäädökset eivät ole tuhottoman mutkikkaita, näyttelysäännöt vastaavat aika pitkälle meidän omiamme ja Ruotsissa myös pärjää suht hyvin englannin kielellä, jos tuo meidän toinen kotimainen kieli ei ole se vahvin laji (kuten allekirjoittaneella).

Joskus voi kyllä käydä niin, että nälkä kasvaa syödessä ja pian huomaakin, että lukuisten Euroopan maiden koiranäyttelykiemurat alkavat olla hyvinkin tuttuja. Itselleni ei vielä näin ole käynyt, vaan meidän reissut ovat rajoittuneet Ruotsiin ja (kerran) Norjaan. Näiltä reissuilta – yhdistettynä Suomen näyttelytuloksiin – Nala on saanut Ruotsin, Norjan, Pohjoismaiden ja Kansainvälisen muotovalion arvon (C.I.B.).

Mistä lähteä liikkeelle?

Jotta Ruotsin näyttelyihin voi ylipäätään ilmoittautua, täytyy koiran tietojen ensin löytyä Ruotsin Kennelliiton Hunddatasta. Hunddata on Ruotsin Kennelliiton jalostustietojärjestelmä, eli vähän vastaava kuin KoiraNet Suomessa. Jos koiran tietoja ei valmiiksi ole Hunddatassa (eli se ei ole esim. Ruotsin tuonti), koiran tiedot on toimitettava Ruotsin Kennelliitolle, jossa ne lisätään järjestelmään.

Tietojen lähettäminen onnistuu helpoiten skannaamalla koiran rekisteritodistuksen ja lähettämällä sen sähköpostin liitteenä osoitteeseen reg@skk.se. Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen näyttelyyn ilmoittautumista, koska asian hoitamisessa voi mennä useampia päiviä. Tietojen lähetyksen voi myös tehdä valmiiksi etukäteen, vaikka ei vielä olisi varmaa Ruotsin näyttelyreissua tiedossakaan. Onpahan sitten yksi asia vähemmän huolehdittavaa, kun mahdollinen matka alkaa oikeasti olla ajankohtainen.

Itse olen saanut sekä Nalan että Mörkön osalta sähköpostilla vahvistuksen sitten, kun koiran tiedot on lisätty järjestelmään, mutta tämän voi myös itse tarkistaa hakemalla koiran tietoja Hunddatasta (tiedot löytyvät, kun rekisteröinti on suoritettu). Tämä tietojen rekisteröinti tarvitsee tehdä vain kerran per koira, eli jatkossa näyttelyilmoittautumiset hoituvat vähän helpommin. Tietojen siirto Hunddataan on koiranomistajalle maksuton.

Mistä löytyvät tiedot Ruotsin koiranäyttelyistä?

Ruotsissa järjestettävät viralliset koiranäyttelyt löytyvät Ruotsin Kennelliiton Utställningar-sivuilta (sivu on ruotsiksi). Ruotsin Kennelliiton etusivulta polku näyttelysivulle löytyy näin:

Klikkaa Kennelliiton etusivulta ”UTSTÄLLNING”

– – – – – – –

Ja seuraavalta sivulta vasemmalta valikosta ”Här hittar du utställningar”

Näyttelyiden pääsivulla on kerrottu listamuodossa näyttelyiden järjestämispäivämäärä, näyttelytyyppi (onko kyseessä kansallinen/NAT, kansainvälinen/INT vai ns. NORD/NORDIC-näyttely), missä paikassa näyttely järjestetään ja minkä FCI-roturyhmien koirille se on tarkoitettu. Vasemmalla olevasta valikosta löytyy erillinen linkki (special- & rasklubbsutställningar), jota kautta löytyvät listausmuodossa tiedot pienemmistä, vain tietyille roduille suunnatuista näyttelyistä.

Pääsivulla näyttelyä klikkaamalla siirtyy näyttelynjärjestäjän sivustolle, jossa on kerrottu tapahtuman tarkemmat tiedot. Sieltä löytyvät esimerkiksi tiedot tuomareista, ilmoittautumismaksuista, ohjeet ilmoittautumiseen yms. – ja linkki sähköiseen ilmoittautumisjärjestelmään. Monet näyttelynjärjestäjät julkaisevat perustiedot myös englanniksi ulkomaalaisia osallistujia ajatellen, mutta kannattaa varautua siihen, että joskus voi joutua selviämään myös pelkästään ruotsinkielellä.

Näyttelyä klikkaamalla pääsee kyseisen näyttelyn sivulle

Näyttelyiden selitykset lyhyesti:

NAT-näyttelyissä jaetaan ns. normaali, kansallinen serti (CAC), joita koira tarvitsee valioituakseen Ruotsin muotovalioksi (SE MVA). Kansalliset sertisäännöt taitavat Ruotsissa olla aika pitkälle samanlaiset kuin Suomessakin. Serti myönnetään paras uros/paras narttu -luokassa (PU/PN) ensimmäiselle koiralle, joka sen voi vastaanottaa: esimerkiksi jos voittajakoira on jo Ruotsin muotovalio, serti siirtyy seuraavalle jne. Koira valioituu kolmella sertillä TAI yhdellä sertillä, jos se on jo jonkin muun Pohjoismaan muotovalio tai valioituu muun Pohjoismaan valioksi myöhemmin. Suomalaiselle koiralle serti siis jää ns. roikkumaan, eli koira voi valioitua Ruotsin muotovalioksi jälkikäteen, jos se Ruotsin sertin saamisen jälkeen valioituu jossain muussa Pohjoismaassa (Suomi, Ruotsi, Norja, Tanska, Islanti). Esimerkiksi Nala sai Ruotsin sertin avoimesta luokasta toukokuussa 2013 ja sai viimeisen Suomen muotovalion arvoon vaadittavan sertin Suomesta saman vuoden kesäkuussa. Näin ollen siitä tuli samalla kertaa Ruotsin ja Suomen muotovalio.

Huom! Joillain roduilla valioitumisen edellytyksenä voi olla esim. tulos käyttökokeista tai hyväksytty luonnetestitulos. Oman rotunsa mahdolliset erityisehdot valioitumiseen kannattaa tarkistaa etukäteen (sama pätee myös Suomessa).

INT-näyttelyissä on jaossa kansallisen sertin lisäksi kansainvälinen sertifikaatti (CACIB). Cacibeilla koirasta voi tulla Kansainvälinen näyttelyvalio eli C.I.B. (Champion International de Beauté). Tätä valionarvoa varten koira tarvitsee vähintään 4 cacibia kolmesta eri maasta ja kolmelta eri tuomarilta. Cacibit vahvistaa Kansainvälinen Koiranjalostusliitto eli FCI. Tästä syystä myös cacib-säännöt ovat kansainväliset ja käsittääkseni yhteneväiset kaikissa FCI-maissa. Lisätietoa kansainvälisen näyttelyvalion arvosta ja cacibien jakamisesta löytyy esimerkiksi täältä.

NORDIC-näyttely on näistä näyttelytyypeistä uusin: kyseisiä näyttelyitä on järjestetty vasta vuodesta 2018 alkaen. Nordic-näyttelyssä (tai Nord-näyttelyssä) on jaossa kansallisen sertin lisäksi ns. NORD-serti eli Pohjoismainen sertifikaatti. Nord-sertit vahvistaa Pohjoismainen Kennelunioni eli PKU. Nord-serteillä koirasta voi tulla Pohjoismaiden muotovalio eli NORDIC MVA. Aiemmin käytössä ollut POHJ MVA -valionarvo poistuu kokonaan vuoden 2020 alusta lähtien. Tänä vuonna näitä kahta valionarvoa voi vielä tavoitella rinnakkain (POHJ MVA valionarvo edellyttää, että koira saavuttaa kansallisen valionarvon vähintään kolmesta Pohjoismaasta. Nalasta tuli POHJ MVA sen saavutettua muotovalion arvon Suomesta, Ruotsista ja Norjasta). Nordic-valionarvoon koira tarvitsee Nord-sertejä vähintään kolme, kolmesta eri pohjoismaasta ja kolmelta eri tuomarilta (vähintään yhden serteistä pitää olla saatu koiran täytettyä 24kk). Lisäksi koiran on oltava kansallinen muotovalio siinä maassa, johon se on rekisteröity eli esimerkiksi omien koirieni pitäisi olla Suomen muotovalioita ennen kuin niistä voisi tulla NORDIC-valioita. Nord-näyttelyistä löytyy lisätietoa esimerkiksi täältä.

Tarkemmat tiedot Ruotsin koiranäyttelyiden säännöistä ja muusta tarpeellisesta (esim. rokotusmääräykset) löytyvät tämän linkin kautta englanniksi.

Google Maps apuna

Jos Ruotsin maantieto ei ole itselle kovin tuttua, Google Maps -karttapalvelua voi hyödyntää sen selvittämisessä, mitkä näyttelyistä olisivat sopivan etäisyyden päässä. Joihinkin isompiin näyttelyihin järjestetään myös bussireissuja Suomesta eri koiraseurojen ja matkanjärjestäjien toimesta, joten jos haaveena on kauempana sijaitseva näyttely tai itsellä ei ole mahdollista lähteä matkaan autolla, kannattaa noita bussireissuja ehdottomasti hyödyntää. Me kävimme Nalan kanssa aikoinaan bussireissulla Norjan näyttelyssä ja kyllähän se helpotti matkantekoa huomattavasti, kun mukana oli bussillinen kokenutta koiranäyttelyväkeä, eikä tarvinnut itse huolehtia kaikesta, kun esimerkiksi hotellihuoneet ja kyyditykset näyttelypaikalle oli hoidettu järjestäjän puolesta.

Sitten se varsinainen näyttelyilmoittautuminen
– step by step!

Yleensä Ruotsin näyttelyjärjestäjien sivuilta löytyy suora linkki kyseisen näyttelyn sähköiseen netti-ilmoittautumiseen, joka on ruotsinkielinen. Netti-ilmoittautumisen linkki järjestäjän sivuilla näyttää suunnilleen tältä:

”Ilmoittaudu internetin kautta”

Kannattaa huomioida, että Ruotsin näyttelyissä ilmoittautumisaika päättyy viimeisenä ilmoittautumispäivänä jo klo 12 päivällä – ei puoliltaöin kuten meillä Suomessa!

Olen itse aina mennyt sähköiseen ilmoittautumiseen näyttelynjärjestäjän sivun kautta ja itseasiassa hoksasin vasta tätä blogipostausta kirjoittaessani, että ilmoittautumissivustosta on olemassa myös englanninkielinen versio. No, aina oppii uutta! Käytännössä englanninkielisestä versiosta täytyy etsiä oikea näyttely vähän pidemmän kaavan kautta, mutta jos englanti taipuu paremmin kuin ruotsi, niin ilmoittautuminen on todennäköisesti simppelimpää sieltä. Tässä vielä kuvalliset ohjeet siihen, miten englanninkielinen ilmoittautumissivu löytyy Ruotsin Kennelliiton pääsivulta:

Ruotsin Kennelliiton sivut saa muutettua englanniksi etusivun oikeasta ylälaidasta

– – – – – – –

Sitten klikataan ”DOG SHOWS”

– – – – – – –

Seuraavan sivun alalaidasta löytyy linkki, joka ohjaa sähköiseen ilmoittautumiseen (Entry online)

– – – – – – –

Ja tästä eteenpäin noudatetaan järjestelmän antamia ohjeita. Seuraavissa vaiheissa täytyy etsiä haluttu näyttely muiden näyttelyiden joukosta.

Sen jälkeen, kun oikea näyttely on valittuna, ilmoittautumisessa kysytään käytännössä samat tiedot molemmissa kieliversioissa. Kuvakaappaukset tähän postaukseen on otettu ruotsinkielisestä versiosta.

Kohta 2: ÄGARE/OWNER

Ensimmäisellä välilehdellä sivun alaosassa (kuva 1) täytyy laittaa ruksi ruutuun sen merkiksi, että on lukenut Ruotsin näyttely- ja valioitumissäännöt (kannattaa lukea ne ihan oikeastikin). Lisäksi kysytään, onko kyseessä ruotsalainen vai ulkomaalainen osallistuja.

kuva 1: utländsk utställare = ulkomaalainen näytteilleasettaja

Ruotsin näyttelysäännöt edellyttävät, että koiranomistajan on oltava joko Ruotsin Kennelliiton tai jonkin muun maan kennelliiton jäsen. Tätä kysytään seuraavalla välilehdellä (kuva 2). FORTSÄTT-painikkeesta pääsee eteenpäin seuraavaan vaiheeseen. TILLBAKA on takaisin ja AVBRYT keskeytä.

kuva 2: ”Olen ulkomaalaisen kennelliiton jäsen”

Jos/kun tässä valitsee kohdan, että on ulkomaalaisen kennelliiton jäsen, kysytään seuraavalla sivulla (kuva 3), että minkä kennelliiton jäsen on. Itse olen kirjoittanut tähän kohtaan Suomen Kennelliitto – Finska Kennelklubben ry. Sen alapuolella kysytään myös jäsennumeroa. Suomen Kennelliiton jäsennumeronsa voi tarkistaa esim. Koiramme-lehden takasivulta.

kuva 3: kennelliitto ja sen jäsennumero

Seuraavaksi (kuva 4) kysytään tarkemmat tiedot omistajasta: nimi, osoite, maa, sähköpostiosoite, puhelinnumero. Lisäksi laitetaan lopussa ruksi ruutuun, jos haluaa saada numerolapun ja muut tiedot sähköpostitse (muutoin tiedot lähetetään normaalipostilla).

kuva 4

Kun kaikki kohdat on täytetty ja siirrytään eteenpäin, antaa järjestelmä vielä yhteenvedon tähän asti syötetyistä tiedoista. Jos tiedoissa on korjattavaa, ”TILLBAKA” -painikkeella pääsee takaisin päin.

Kohta 3: HUND/DOG

Ensimmäisellä välilehdellä sivun alussa on ohjeita koiran tietojen hakemiseen. Tässä myös ohjeistetaan lähettämään koiran tiedot Ruotsin Kennelliittoon, jos niitä ei sieltä valmiiksi löydy. Sen alla on esimerkkejä siitä, miten eri maiden rekisterinumero kirjoitetaan, jotta ilmoittautumisjärjestelmä löytää tiedot Hunddatasta. Koiran tietoja hakiessa ensin valitaan koiran rotu alasvetovalikosta. Valikko on ruotsiksi tai englanniksi riippuen siitä, kumpaa ilmoittautumisjärjestelmän kieliversiota käyttää. Jos oman rodun englannin- tai ruotsinkielinen nimi ei ole tiedossa, tämän voi tarkistaa esim. Kennelliiton jalostustietojärjestelmästä vaihtamalla käyttökielen englanniksi/ruotsiksi (kuva 5) ja hakemalla oman koiransa tiedot (kuva 6).

kuva 5: KoiraNetin etusivu ja sen yläreunassa kielivaihtoehdot (ruotsiksi | englanniksi)

– – – – – – –

kuva 6: kielen valinnan jälkeen haetaan oman koiran tiedot ja KoiraNet näyttää rodun nimen englanniksi/ruotsiksi

Kun oikea rotu on valittu ilmoittautumiseen, kirjoitetaan seuraavaan kohtaan (kuva 7) koiran nimi (vähintään kolme ensimmäistä kirjainta) TAI vaihtoehtoisesti koiran rekisterinumero, jonka jälkeen painetaan ”SÖK”. Jos nimi/rekisterinumero on kirjoitettu oikein ja koiran tiedot on lisätty Hunddataan, pitäisi koiran tietojen nyt löytyä ilmoittautumiseen. Valitse (oikea) koira klikkaamalla.

kuva 7

Sen jälkeen ilmoittautumiseen voi lisätä muita koiria (kuva 8). Jo valitulle koiralle voi lisätä titteleitä (esim. valionarvoja, jotka eivät näy Hunddatassa) tai toisen omistajan tiedot. Tai tiedot voi poistaa ilmoittautumisesta, jos vahingossa tuli valittua väärä koira (kuva 9).

kuva 8: ”Ilmoita lisää koiria”

– – – – – – –

kuva 9

Seuraavaksi valitaan luokka, johon koira ilmoitetaan (kuva 10). Järjestelmä antaa koiran ikä ym. huomioiden suoraan ne luokkavaihtoehdot, johon koira on mahdollista ilmoittaa. Nämä löytyvät alasvetovalikosta. Esimerkiksi oman koirani voi ilmoittaa valioluokkaan (Championklass) tai avoimeen luokkaan (Öppen klass). Valioluokassa olevan koiran ei ole pakko olla Ruotsin muotovalio, kunhan se on jonkin muun maan valio. Koiran iästä riippuen luokkavaihtoehtoina voisi olla myös pentuluokka, junioriluokka, nuorten luokka ja veteraaniluokka. Lisäksi on olemassa käyttöluokka niille roduille, joilla käyttöluokka on olemassa.

kuva 10

Luokan valinnan jälkeen järjestelmä kysyy, että tuleeko koirasta Ruotsin muotovalio, jos se saa sertin (kuva 11). Tähän ruksitaan kyllä tai ei (Ja/Nej):

kuva 11

Jos näyttelyyn on mahdollista ostaa lisäpalveluita etukäteen (esim. luettelo tai parkkimaksu), kysytään näistä seuraavalla välilehdellä (kuva 12) ennen siirtymistä maksuvaiheeseen.

kuva 12

Kohta 4: BETALNING/PAYMENT

Sitten onkin maksun aika. Tällä sivulla näkyvät vielä ilmoittajan ja koiran tiedot (kannattaa vielä kertaalleen tarkistaa, että nämä ovat oikein), sekä näyttelymaksun ja mahdollisten lisäpalveluiden kokonaissumma Ruotsin kruunuina. Sivun lopussa on valikko, josta valitaan maksutapa (kuva 13). Olen itse käyttänyt pelkästään korttimaksua (en suoraan sanoen tiedä, että onko ulkomaalaisilla edes muuta vaihtoehtoa). Eli tähän valitaan ”VISA/Master Card”. Myös Visa Electronilla maksu onnistuu, se lasketaan Visa-kortiksi (testattu on)!

kuva 13

Tämän jälkeen järjestelmä kysyy maksukortin tarkempia tietoja kuten muissakin verkko-ostoksissa, ja kun ne on täytetty oikein, saa ilmoittautumisen tehtyä loppuun.

Sähköpostiin pitäisi tämän jälkeen tulla kuitti maksusta (itselläni on kyllä tapana ottaa varmuuden vuoksi maksun jälkeen kuvakaappaus maksutiedoista siltä varalta, että kuittia ei tulekaan ja myöhemmin ilmenee jotain häikkää ilmoittautumisen suhteen). Sitten vain odotellaan aikatauluja ja numerolappuja.

Matkustussäädökset

Jos matkustussäädökset eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa yleensä jo ennen näyttelyilmoittautumista ottaa selvää, mitä kaikkea vaatimuksia koiran kanssa matkustus vaatii, jotta ne ehtii  tarvittaessa hoitaa kuntoon ennen näyttelyä. Joissain maissa näyttelynjärjestäjän vaatimukset esim. rokotusten (ja niiden voimassaoloaikojen) suhteen saattavat poiketa varsinaisista koirien maahantuontivaatimuksista, joten näissä on hyvä olla suht tarkkana.

Rokotus- ja matkustussäädökset saattavat myös ajan kuluessa muuttua, joten asiat kannattaa aina tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkaa! Ajantasaiset ohjeet löytyvät Ruokaviraston (ent. Evira) nettisivuilta. Näyttelysäännöt löytyvät yleensä kohdemaan kennelliiton tai näyttelynjärjestäjän nettisivuilta.

Ruotsiin matkustava koira tarvitsee niin sanotun lemmikkieläinpassin eli EU-passin. Tämä on virallinen matkustusasiakirja ja siis eri asia kuin monilta klinikoilta ilmaiseksi saatava rokotuskortti (jota myös rokotuspassiksi toisinaan kuulee hämäävästi nimitettävän). Virallisen lemmikkieläinpassin myöntää ja täyttää eläinlääkäri ja sen ulkonäkö on yhtenäinen kaikissa EU-maissa. Lemmikkieläinpassin hinta vaihtelee eri eläinlääkäriasemilla. Usein passi on edullisempi muun toimenpiteen (esim. rokotuksen) yhteydessä kirjoitettuna ja/tai hankittuna sellaiselta klinikalta, jossa on asioinut aiemminkin, jolloin koiran tiedot löytyvät klinikan järjestelmästä valmiiksi.

Lemmikkieläinpassilla ei ole samanlaista voimassaoloaikaa kuin ihmisten passeilla, vaan passi on ”voimassa” aina, kun matkustusedellytykset kuhunkin kohdemaahan ja Suomeen paluuseen täyttyvät. Mikäli passi tulee täyteen esim. rokotus- tai madotusmerkintöjen osalta, myönnetään koiralle uusi passi.

Passi ja hammashar… eikun matolääke! Lemmikkieläinpassin ulkonäkö muuttui passiuudistuksen myötä vuoden 2014 lopussa (kuvassa on vanhanmallinen passi, joka on yhä käyttökelpoinen)

Passia myönnettäessä koiralta on aina eläinlääkärissä tarkistettava tunnistusmerkintä (mikrosiru) ja sillä on oltava voimassa oleva raivotautirokotus, jotka myös molemmat ovat edellytyksenä, kun koiran kanssa matkustaa Ruotsiin.

Käytännössä kaikki Suomessa syntyneet rotukoirat, jotka on rekisteröity kasvattajan toimesta Suomen Kennelliittoon, ovat jo valmiiksi tunnistusmerkittyjä. Eläinlääkärissä on kuitenkin tarkistettava, että mikrosiru toimii ja kyseinen koira on se, jonka tiedot rekisteripapereista löytyvät.

Mikäli ei voida luotettavasti todistaa, että koira on saanut raivotautirokotuksen aiemmin, täytyy koira rokottaa viimeistään passia myönnettäessä uudelleen. Monille eläinlääkäreille riittää se, että koiralla on olemassa sellainen rokotustodistus, johon on merkitty koiran tunnistusmerkintä ja tiedot aiemmasta/aiemmista raivotautirokotuksista. Eläinlääkärin ei ole kuitenkaan pakko siirtää muiden eläinlääkäreiden antamien rokotusten merkintöjä koiran passiin, joten kannattaa tarkistaa aikaa varatessa, että mikä käytäntö kyseisellä eläinlääkärillä/klinikalla on asian suhteen. Tai varata aika suoraan sille samalle eläinlääkärille/klinikalle, jossa koira on rokotettu (tällöin rokotustietojen myös pitäisi löytyä klinikan potilasjärjestelmästä).

Jos koira ei ole aiemmin saanut raivotautirokotetta tai rokotteen voimassaoloaika on ehtinyt umpeutua, täytyy rokottamisen jälkeen odottaa vähintään 21 vuorokautta ennen matkustamista tai koiratapahtumiin osallistumista. Nykyään passissa on raivotautirokotuksen rokotuspäivän ja viimeisen voimassaolopäivän välissä erillinen paikka, johon eläinlääkäri merkitsee, mistä päivästä alkaen raivotautirokotteen voimassaolo alkaa.

Raivotautirokotus on Ruotsiin matkustamista varten ainoa pakollinen rokotus. Näyttelysäännöt kuitenkin edellyttävät, että koiralla on oltava myös voimassa oleva penikkatautirokotus (tämä sisältyy kolmois- ja nelosrokotteisiin, jotka kuuluvat Suomessa koirien normaaliin rokotusohjelmaan, kuten raivotautirokotuskin). Passin loppupuolella on erillinen kohta muille rokotuksille, joten jos/kun eläinlääkäri merkitsee sinne tiedot kolmois/nelosrokotteesta, passi käy näyttelypaikalla rokotustodistuksesta. Koiran rekisteritodistus (tai kopio siitä) on hyvä pitää mukana näyttelyissä.

Edellä mainitut asiat riittävät Ruotsiin matkustamiseen, mutta kun takaisin Suomeenkin pitäisi päästä, niin silloin astuu lisäksi kuvioihin mukaan matolääkitys ekinokokkiloisen varalta. Ja nyt puhutaan siis ennen kaikkea myyräekinokokista (echinococcus multilocularis), joka on ihmiselle haitallinen, heisimatoihin kuuluva loinen, ja siksi sen leviäminen Suomeen pyritään estämään. Ruotsissa myyräekinokokkia on todettu joitain tapauksia, mutta Suomella (ja esimerkiksi Norjalla) on ainakin vielä toistaiseksi EU:n hyväksymänä myyräekinokkivapaa asema. Koiraeläimet toimivat loisen (oireettomina) pääisäntinä ja siksi matkustavat koirat on madotettava ekinokokkiloiseen tehoavalla sisäloislääkkeellä Ruokaviraston antamien ohjeiden mukaan.

Käytännössä madotusvaihtoehtoja on kaksi:

– VAIHTOEHTO 1: Koira voidaan matolääkitä Ruotsissa 1-5 vuorokautta ennen paluuta Suomeen. Madotus on tehtävä paikallisen eläinlääkärin valvonnassa, jonka jälkeen eläinlääkäri laittaa madotuksesta merkinnän koiran passiin (passiin merkitään eläinlääkärin tietojen lisäksi käytetty lääke, päivämäärä ja kellonaika, jolloin lääke on annettu). Tämä vaihtoehto on toteutettavissa vain silloin, jos Ruotsiin tehdään yli vuorokauden kestävä reissu, koska ekinokokkilääkityksen merkintä täytyy olla vähintään vuorokauden (24h) vanha siinä vaiheessa, kun saavutaan Suomeen. Lääkettä ei siis voi käydä ottamassa Ruotsin puolella juuri ennen rajan ylitystä.

– VAIHTOEHTO 2: Mikäli Ruotsissa ollaan alle 24h (eli esim. näyttelyssä käydään päiväreissu), on käytännössä ainoa vaihtoehto noudattaa ns. 28 vuorokauden madotussääntöä. Tämä tarkoittaa sitä, että koira matolääkitään Suomessa eläinlääkärin vastaanotolla kahdesti ennen matkaan lähtöä ja kerran reissun jälkeen. Ensimmäisen ekinokokkilääkityksen yhteydessä eläinlääkäri merkitsee passiin muiden tietojen lisäksi sen, että noudetatetaan 28vrk sääntöä. Madotusten välinen aika voi olla minimissään yhden vuorokauden ja maksimissaan 28 vuorokautta. Tämä 28 vuorokauden aikaikkuna perustuu ekinokokkiloisen elinkiertoon eli siihen, missä ajassa loinen kehittyy tartuntavaaralliseksi. Tämä huomioiden tuo viimeinen, reissun jälkeinen matolääkitys on siis kaikista tärkein, koska tavoitteena olisi ehkäistä ekinokokkiloisen leviäminen Ruotsista Suomeen.

Kun matolääkitys on annettu Suomessa kahdesti, on tämän jälkeen (toisesta madotuksesta laskien) aikaa reissata Ruotsissa niin monta kertaa kuin haluaa/ehtii, kunnes 28 vuorokautta tulee täyteen. Jos ulkomaan reissuja on esim. parin kuukauden sisällä tiedossa useampia, pystyy tämän 28 vuorokauden madotussäännön pitämään voimassa niin, että käy eläinlääkärin vastaanotolla hakemassa matolääkityksen maksimissaan 28 vuorokauden välein niin pitkään, kun matkustelua kestää (viimeinen madotus annetaan matkustelun päätyttyä Suomessa). Jos 28 vuorokautta ylittyy, täytyy madotukset aloittaa ennen seuraavaa reissua alusta, eli lääkitys on jälleen haettava kahdesti ennen reissuun lähtöä.

Käytännössä riski siihen, että näyttelyreissulla koira onnistuisi esim. syömään ekinokokkia kantavan myyrän, on melkoisen pieni. Metsästyskoirilla tai muutoin luonnossa liikkuvilla koirilla riski on jonkin verran suurempi. Säännöt ovat kuitenkin samat kaikille koirille ja niitä tulee noudattaa, jos mielii karvakaverin kanssa reissulle lähteä.

Ilmoitus tulliin koiran kanssa matkustamisesta

Kun muut asiat alkavat olla hoidossa ja näyttelyreissu lähestyy, on vielä tehtävä ilmoitus koiran kanssa matkustamisesta Ruotsin tullilaitokselle. Tämä ilmoitus on helppo tehdä sähköisesti tullin nettisivujen kautta. Sivu löytyy myös englanniksi. Jos tätä ilmoitusta mukana matkustavasta lemmikkieläimestä ei tee, pitäisi koiran kanssa matkustaessa ilmoittautua Ruotsiin mennessä tulliin. Helpompi siis tehdä ilmoitus etukäteen. Itse tein ilmoituksen näyttelyä edeltävänä päivänä.

Varsinaisen lomakkeen kieleksi on mahdollista valita myös suomi. Ensin järjestelmä kysyy sähköpostiosoitteen ja vaatii klikkaamaan tiettyä kuvaketta varmistukseksi siitä, että lomaketta on aikeissa käyttää oikea ihminen, eikä robotti.

Kielivalikko löytyy sivun oikeasta ylälaidasta (valikko aukeaa klikkaamalla)

– – – – – – –

Seuraavaksi ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen tulee linkki, jota kautta pääsee tekemään ilmoituksen loppuun. Käytännössä lomake on varsin simppeli täyttää. Siinä kysytään eläimen passinnumero, laji, rotu, tuontipäivämäärä ja tuontipaikka (eli se paikka, jonne koiran kanssa ollaan menossa). Kun kaikki kohdat on täytetty, painetaan ”lähetä ilmoitus”. Tämän jälkeen ilmoituksesta tulee sähköpostiin ns. ilmoitusnumero (anmälningsnummer). Tämä kannattaa pitää reissun aikana tallessa ja helposti saatavilla, koska numero on tarvittaessa esitettävä tullissa tarkastusmiehille, mikäli auto (ja koira) tarkastetaan rajalla.

Yhteenveto

Tässä vielä lyhyt ja ytimekäs muistilista, kun suunnitelmissa on näyttelyreissu Ruotsiin:

 • ilmoita koiran tiedot Ruotsin Kennelliitolle Hunddataan lisättäväksi, jotta sähköinen netti-ilmoittautuminen koiranäyttelyyn on mahdollinen
 • Ruotsin koiranäyttelyt löytyvät tältä sivulta
 • ilmoittaudu näyttelyyn hyvissä ajoin (ja muista, että ilmoittautuminen päättyy viimeisenä ilmoittautumispäivänä jo klo 12 päivällä)
 • näyttelyilmoittautumista varten sinun on oltava Ruotsin Kennelliiton tai jonkin muun maan kennelliiton jäsen
 • koiralla on oltava lemmikkieläinpassi (ota mukaan myös koiran rekisteritodistus tai kopio siitä)
 • koiralla on oltava tunnistusmerkintä (mikrosiru)
 • koiralla on oltava voimassa oleva raivotautirokotus ja penikkatautirokotus
 • koiralle on annettava ekinokokkilääkitykset eläinlääkärin valvonnassa sääntöjen mukaisesti (Suomeen palaamista varten)
 • tee ilmoitus koiran kanssa matkustamisesta Ruotsin tullilaitokselle ennen Ruotsiin menoa
 • ajo-ohjeet kannattaa tulostaa kirjallisesti siltä varalta, että esim. navigaattori ei toimi kunnolla
 • tarkista, että olet liittymäsi asetuksista sallinut mobiilidatan käytön myös ulkomailla, jos haluat reissussa käyttää nettiä
 • Ruotsissa voi nostaa käteistä rahaa (kruunuja) pankkiautomaateista ainakin esim. Visalla tai Visa Electronilla
 • näyttelypaikalla esim. parkkimaksu on yleensä maksettava käteisellä
 • myös osa palkintoruusukkeista voi olla maksullisia ja käteistä kannattaa varata myös näyttelypaikalla kanttiiniostoksiin (esim. kahvi)
 • kaupoissa voi yleensä maksaa kortilla, myös Visa Electron käy monissa paikoissa
 • muista pitää hauskaa ja nauti reissusta! 🙂

Miten meidän Ruotsin reissu meni?

No, reissuhan meni kokonaisuudessaan oikein hyvin. Mitä nyt meikäläinen kehitti pahemman luokan paniikkijännityksen siinä ennen kehään menoa! Mahassa kiersi ja polvet tutisi. Pakko oli istua alas ja hengitellä syvään, kun olo alkoi olla sellainen, että saattaa tajukin lähteä. Ei minua Nalan kanssa näyttelyissä käyminen ole tällä lailla jännittänyt ainakaan enää viime vuosina, mutta Mörkön kanssa tilanne on vissiin vähän eri – varsinkin nyt, kun sen kanssa viimeisimmästä näyttelystä on niin monta vuotta aikaa!

Sain kuitenkin jännityksen siinä määrin hallintaan, että kehään ja sieltä pois päästiin ihan kunnialla, enkä pyörtynyt kesken kaiken. Ja kaiken huipuksi tuomari tykkäsi Mörköstä siinä määrin, että Mörkö sijoittui vastakkaisen sukupuolen parhaaksi ja sai sertin, eli kotiin viemiseksi saimme sen mitä tietenkin salaa toivottiinkin, eli Ruotsin muotovalion arvon!

Koiravarusteelta näyttelyeväät ja makupalat koiralle:
https://www.koiravaruste.fi/koiran-ruokinta/herkut-ja-puruluut.html

Vesi- ja ruokakupit reissuun:
https://www.koiravaruste.fi/koiran-ruokinta/kupit-ja-ruokinta.html

Kuljetushäkit autoon tai näyttelypaikalle:
https://www.koiravaruste.fi/koti-ja-kuljetus/kuljetushakit.html

Tuotteet turkin näyttelykunnostamiseen:
https://www.koiravaruste.fi/hyvinvointi/turkinhoito.html