Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Lunta etsimässä

Voi lumi missä olet? Nyt ollaan meillä päin eletty melko ihmeellistä tammikuuta. Lumi ei ole kuin käynyt maassa, sitten tullut plussakelit ja taas urat jäätiköllä. Koko tammikuussa ei olla päästy kuin muutama hassu kerta ajamaan koirilla. Tammikuussa käytiin kuitenkin Inkan kanssa mutka näyttelyissä, suunniteltiin vähän kevättä eteenpäin ja saatiin Moskun DNA -tuloksetkin!

 

KEVÄÄN KISASUUNNITELMAT

Oma loukkaantuminen syksyllä saneli jo pitkälle tämän talven kisasuunnitelmat. Keskipitkänmatkan kilpailuihin ei ollut asiaa vajaakuntoisena eikä tällä treenimäärällä kyllä niihin olisi pystynyt edes osallistumaankaan. Syksystä asti urat ovat olleet kutakuinkin jäätiköllä eikä niille ole uskaltanut lähteä ajamaan valjakolla, jotta koirille ei liukkaalla alustalla sattuisi vahinkoja. Nyt suunnitelmissa on osallistua helmi- ja maaliskuussa lyhyille sprinttimatkoille, joihin tohtii osallistua pienemmällä treenimäärälläkin. Niistä haetaan Inkalle kokemusta kilpailutilanteisiin ja plussaa toki olisi jos sieltä tulisi se REK -tuloskin. Nyt on myös jouduttu useampi kisa perumaan lumitilanteen takia, joten toivotaan, että kisat pystytään järjestämään. Kisoista ja niiden tuloksista lisää ensi kuun blogissa, katsotaan miten meidän käy!

 

+6 astetta ja talviturkki ei ole kiva yhdistelmä. Kuumahan siinä tulee vähemmästäkin.

 

Voihan jää. Näille urille ei paljoa ole asiaa muuta kuin luistimilla.

 

Uudenvuoden aikoihin lähdettiin muutamaksi päiväksi toisiin maisemiin ja siellä päästiin ajamaankin. Sekä koirat ja emäntä nautti!

 

Meidän talvivaelluksen treenaus myös on ottanut takapakkia. Tätä voisikin enemmän kutsua heinäkenkäilyksi kuin lumikenkäilyksi. Eihän tälle voi enää muuta kuin nauraa!

 

TAMMIKUUN NÄYTTELY INKAN KANSSA

Käytiin tosiaan tammikuussa Kajaanissa hallinäyttelyssä Inkan kanssa. Suomen muotovalion arvoon vaaditaan 3 sertiä, joista yksi pitää saada koiran ollessa 2-vuotias. Inka sai viime kesänä juniorikehistä jo kaksi sertiä, joten viimeisen metsästys alkaa nyt keväällä Inkan täytettyä vaaditun 2-vuotta. Haimme siis taas kokemusta nuorelle koiralle, halliympäristö on ihan eri kuin ulkona olevat näyttelyt. Äänet ja väentungos on ihan omaa luokkaansa.

Hallinäyttelyissä ollaan usein kuin sillit purkissa: todella tiiviisti eikä ylimääräistä tilaa juurikaan ole. Useimmat pitävät hyvin koiransa hallinnassa, mutta välillä omistajat tahtovat päästää koiransa omasta mielestäni ainakin turhan pitkälle remmille. Siksi haluankin omani pitää ihan vieressä, jotta turhilta rähinöiltä vältytään. Meillä on ollut käytössä arjessa nyt syksystä asti Julius K9- pannat turvalukolla ja kahvalla, kyseinen panta lähti nyt myös näyttelyihinkin mukaan.

Pannoista löytyy kaksi eri kokoa, S (40mm/38-53cm) ja M (50mm/49-70cm) sekä värina musta ja punainen. Mosku sai punaisen M-kokoisen ja Inka mustan S-kokoisen. Niihin saa myös erillisellä tilauksella kiinnitettävän tarran, johon saa esimerkiksi koiran nimen tai vaikkapa puhelinumeron. Meille on tulossa puhelinnumerot molemmille pantoihin vaellusreissuja silmällä pitäen.

 

M-koko on 5cm leveä ja S-koko sentin kapeampi.

 

Pannassa on kahva, minkä saa painettua kiinni pannan runkoon jos sitä ei käytä. Lenkki on kiinnitetty hyvin ja panta on kauttaaltaan lujuustestattu eli sitä uskaltaa käyttää voimakkaammallakin koiralla. Pannan saa näppärästi myös pois kaulalta aukaisemalla soljen ja lukon, eikä näin ollen pään läpivientiä tarvita ollenkaan.

 

Panta käytössä Inkalla näyttelyalueella

 

Näin koira pysyy hyvin hallinnassa ja lähellä vaikka intoa olisi lähteä muualle. Halli oli niin täynnä aiemmin, joten pystyimme kuvaamaan vasta suurimman osan lähdettyä kehien jälkeen. (video)

 

Huomasin, että aina näyttelyissä mukana olleet riistamakupalat olivat liki loppuneet ja nappasinkin mukaan pakastekuivattuja herkkuja. Ne toimivatkin näyttelyissä oikein hyvin makupaloina, joten niille on käyttöä muulloinkin kuin vaelluksilla.

Inkalla meni näyttelyt oikein hyvin ja neiti saikin vara-sertin. Tästä on hyvä taas jatkaa keväällä näyttelyuraa.

 

Myös valjakkoajossa pannalla saa hyvin vietyä koiran omalle paikalleen ja hallittua ohituksissa. Moskulla varsinkin tämä panta on hyvä, koska ohutta pantaa saa etsimällä etsiä karvan alta.

Äly ja Väläys! Pantaa ei paljoa Moskun turkin alta käytössä näy vaikka se on 5cm leveä.

 

MOSKUN DNA-TULOKSET

Moskulta otettiin viime vuoden puolella poskisylkinäyte ja lähetettiin laajempiin DNA-tutkimuksiin MyDogDna:lle. Minusta aktiivisessa käytössä olevalta koiralta on tärkeää tietää terveydelliset tulokset ja myös kartoittaa mahdollisia sairauksia. Mosku on käynyt aiemmin jo luustokuvauksissa ja niistä tulokset olivatkin parasta A-luokkaa. Sairauksia testattiin yli 200 ja kaikkien osalta Mosku oli terve eikä periytä mitään piilevästi. Tämä olikin se kaikkein hienoin tieto, aina on hienoa omistaa terve koira!

DNA-tutkimuksista myös saatiin tietää turkin tyyppi ja Mosku onkin geneettisesti pitkäkarvainen eikä vain pörheä lyhytkarvainen. Tämä olikin hyvä tietää, koska testien jälkeen Mosku pääsi jalostusuros-listalle ja nyt osataan katsoa myös turkin tyypin kautta soveltuvuus mahdollisille nartuille. Moskua voikin yhdistää lyhytkarvaisille nartuille, joilla on resessiivisenä myös lyhytkarvaisuusgeeni. Näin ollen pennuista tulisi lyhytkarvaisia, joilla on resessiivisenä pitkäkarvageeni.

Käyttötulokset valjakkotyöskentelystä Moskulta löytyykin keskipitkänmatkan ja sprintin osalta. Tänä keväänä Mosku lähtee myös kokeilemaan kuormanvetoa, katsotaan löytyykö rahkeita vielä kokeeseen asti.

Luonnetta ei voi DNA-testeillä testata, mutta luonteensa puolesta Mosku onkin mitä mainion nallekarhu ja työstä nauttiva kiitoliitomarsu.

 

Hei kaikki ihanat nartut! How you doing?

 

Nyt kun ei olla juurikaan päästy kunnolla lenkeille koirien kanssa, niin koirat ovat olleet mitä oivallisimpia taljoja lattialla sisällä. Sisällä ne ovat olleet ihan rauhassa, syöneet luita, leikkineet leluilla ja ollaan myös keksitty vähän erilaista aivojumppaa. Ulkona sitten virtaa olisi vähän muuhunkin kuin kävelyyn, mutta toivottavasti nyt päästäisiin piakkoin säännöllisiin treeneihin.

Ai aiotko tehdä sitä ruokaa muka ihan yksin?

 

Rapsutuksista on oikein antaumuksella nautittu sisätiloissa.

 

Lunta odotellessa (tai jos olet onnekas ja saat jo nauttia talvesta) täältä löydät sisätiloihin koiralle ajanvietettä: leluja ja herkkuja sekä hyväksi testatun Julius K9-pannan:

https://www.koiravaruste.fi/julius-k9-panta-turvalukolla-ja-kahvalla.html

https://www.koiravaruste.fi/koiran-ruokinta/herkut-ja-puruluut.html

https://www.koiravaruste.fi/koulutus/lelut-ja-aktivointi.html