Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Mitä odottaa, kun odottaa

Niehkun hakureissulla

Koiranpennun tuloon valmistautuminen on kuin varautuisi ihmisvauvan syntymään. Tai siltä se tuntui ainakin meillä: on niin paljon hankittavaa, päätettävää ja tutkittavaa. Mieheni alettua lukea minulle ääneen otteita pentukirjoista ei tilanneironiaa voinut olla panematta merkille; kuin tuleva isä olisi valmistautunut ihmislapsen syntymään vauvakirjoja lukemalla.

Odotuksemme kesti 4 pitkää kuukautta. Kaikesta ajasta ja hauvakirjojen lukemisesta huolimatta tunsin meidän tulleen yllätetyiksi housut nilkoissa. Tajusin kahta viikkoa ennen Niehkun saapumista, että meiltä puuttui kaikki. Ihan kaikki. Kupit, lelut, harjat, kammat, ulkoilutusvälineet, vakuutukset, kynsisakset, hampaidenhoitovälineet, ruoat, namut, puruluut, asunnon tilajärjestelyt, nukkumapaikka… Vaikka joka asiaa ei tarvitsekaan löytyä heti, olen jälkeenpäin ajateltuna ollut kuitenkin tyytyväinen, että teimme valmistelut mahdollisimman pitkälle. Pienen pennun kanssa aika on todella kortilla. Niin kuin vauvan kanssa. Pentu pissii, kakkii, syö, riehuu ja nukkuu niin nopeissa sykleissä, että ensimmäisinä päivinä tuntui, ettemme ehdi edes syömään tai käymään kaupassa.

Vaikka paljon asioita saatiinkin lopulta valmiiksi ennen Niehkun tuloa, niin kaikkea emme mekään hoksanneet ajatella etukäteen. Yritänkin siksi nostaa nyt esille tärkeimpiä juttuja, joiden olisi hyvä olla valmiina ennen pennun saapumista. Toivottavasti siitä on apua muille pentua suunnitteleville sujuvan pentuarjen aloittamisessa.

Tarvikkeet

Perustarvikkeista on hyvä lähteä liikkeelle. Jotkut kasvattajat antavat pennun mukaan pentupakkauksen, joka sisältää yleensä pennun kasvattajan luona saamaa ruokaa sekä muutaman välttämättömän perustarvikkeen. Kannattaa siis tarkistaa kasvattajalta, onko hän aikeissa antaa pennun mukaan jotain, jottei tule tehtyä tuplahankintoja (lue: meille kävi semisti näin). Tulipa kasvattajalta apuja tai ei, niin ihan ensimmäisinä päivinään pentu tulee tarvitsemaan ruoka- ja vesikuppeja, pantaa, hihnaa, nukkumapaikkaa, leluja, puruluita, koulutusnamuja ja tottakai penturuokaa.

Nahkainen vai synteettinen? Tutustu Koiravarusteen talutin- ja pantavalikoimaan.

Hankimme Niehkulle etukäteen pannan, hihnan ja pari lelua valmiiksi, mutta vahingossakaanhan mitään niistä ei muistettu ottaa mukaan siinä vaiheessa, kun pentua lähdettiin hakemaan. Koska ajomatka kesti useamman tunnin, tarvitsimme ulkoilutusvälineet pennun pissattamiseen välillä. Pentupakkauksemme sisälsi enemmänkin ruokailuun liittyviä tarvikkeita, joten sekään ei pelastanut meitä pinteestä. Ei auttanut muu kuin lähteä marketista hankkimaan toinen hihna, jotta saimme lapsen käytettyä tarpeillaan matkan varrella. Tajusimme kasvattajan pihasta liikkeelle lähtiessämme myös, että autossa tarvittaisiin heti puruluita ja leluja. Pienen pennun hampaat kutiavat melkoisesti, joten Niehku yritti tuhota suunnilleen kaiken, mitä se autosta löysi. Marketin shoppailulista sai siis lisää jatketta etukäteen hankittujen lelujen ja maistiaisten jäätyä kotiin.

Pitkällä ajomatkalla on hyvä olla myös vettä ja vesikippo mukana. Pentu tuskin osaa ilmaista janoaan, joten on ihan hyvä tarjota vettä sille oma-aloitteisesti. Ruokailua ajomatkan aikana sen sijaan kannattaa miettiä kahteen kertaan, sillä pennun nopea aineenvaihdunta voi johtaa pikaiseen kakkayllätykseen autossa. On myös vaikea tietää etukäteen, kärsiikö pentu matkapahoinvoinnista. Jos näin, ruokailu tuskin parantaa tilannetta. Oma ajomatkamme ei ollut mitenkään mahdottoman pitkä, joten lykkäsimme yksinkertaisesti Niehkun iltaruoan normaalia ajankohtaa tunnilla eteenpäin. Muutoin on kuitenkin hyvä pitää normaalielämässä pennun ruoka-ajoista kiinni. Ainakin itse olemme pistäneet merkille, että myöhästyvä ruoka sotkee muun päivän rytmin.

Koiravarusteelta löytyy kattava valikoima kuppeja erikokoisille koirille ja erilaisiin tarpeisiin.

Ajomatkasta selvittiin lopulta kunnialla ja yhdellä pissatauolla. Mutta mitä sitten, kun ollaan kotona? Uudet asiat, ihmiset ja paikat uuvuttavat pienen pennun hyvin nopeasti. Siksi on tärkeää, että pennulla olisi heti alusta asti oma rauhallinen nukkumapaikka, johon se voi mennä rauhoittumaan ja kokea olevansa turvassa. Pentu ikävöi ensimmäisinä öinä varmasti emäänsä ja sisaruksiaan, joten paras vaihtoehto on sijoittaa peti sängyn viereen niin, että pentua voi tarvittaessa rauhoitella yön aikana. Pentu tuntee olonsa myös suojaisammaksi, jos sen nukkumapaikassa on korkeammat reunukset. Ihan alussa tuunattu pahvilaatikkokin käy. Petiin kannattaa lisätä jotain kasvattajan luota mukaan saatua, kuten pyyhe, sillä tutut hajut rauhoittavat pentua.

Tsekkaa Koiravarusteen ylelliset pedit.

Pentua on alusta asti hyvä totuttaa käsittelyyn ja uudenlaisiin asioihin, joten hankintalistalle menevät mahdollisimman aikaisessa vaiheessa myös turkin- ja hampaidenhoitovälineet sekä kynsisakset. Punkkipihdit ja eläimille tarkoitettu desinfiointiaine on hyvä olla myös valmiina. Listaa voi täydentää lisäksi mm. pennun suoja-alustoilla, kuljetushäkillä ja naksuttimella. Uusiin tilanteisiin totuttelu tapahtuu kivuttomimmin palkitsemisen kautta, joten koulutusnameja kannattaa hankkia varastoihin jo heti alussa hyvä satsi.

Tilajärjestelyt

Tarvikkeiden lisäksi on syytä miettiä myös asunnon tilajärjestelyitä. Mihin pennun pitää päästä, mihin sen ei tarvitse päästä ja ennen kaikkea mihin se EI SAA päästä. Pohdimme etukäteen, mitkä kaikki asiat asunnossamme voisivat aiheuttaa ongelmia pennun kanssa. Ensimmäisenä tottakai lähtivät matot. Käytännössä kaikki. On tuhoon tuomittu ajatus, että pentu jotenkin jättäisi tekemättä jätöksensä matoille, jos sillä on muuten tarpeeksi sallittuja pissa-alustoja ympäriinsä. Itse jätin tasan kylppärin pikkumatot ja sitäkin olen katunut jäljemmin. Olohuoneeseen ja eteiseen vaihdoin huonompikuntoiset matot, jotteivät lattiat olisi niin liukkaat ja hiekkaa sekä roskaa kulkeutuisi niin paljon.

Niehkulle maistuvat johdot mainiosti.

Tiettyjen tekstiilien lisäksi en halunnut, että koira pääsisi tekemään tarpeitaan vaikeasti siivottaviin paikkoihin, kuten sohvan taakse tai sängyn alle. Olemme blokanneet pääsyn näihin paikkoihin erilaisilla esteillä, kuten vanerilevyillä. Väärään paikkaan tehtävien tarpeiden lisäksi mietimme, mitä kaikkea Niehku voisi yrittää tuhota ja mihin se ei todellakaan saisi päästä käsiksi. Yksi ilmiselvä asia on sähköjohdot. Niiden äärelle pääsyn estäminen on käynyt työstä. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan tuhoutunut totaalisesti kuin yksi läppärin piuha. Johtojen lisäksi siivosimme kaikki kissan lelut ja matalalla sijaitsevat koriste-esineet Niehkun ulottumattomiin, jottei se tukehtuisi niihin (koska se todellakin olisi yrittänyt syödä ne).

Isossa asunnossa tai talossa kannattaa miettiä myös kokonaisten huoneiden rajaamista pois pennun käytöstä. Pienemmät tilat luovat ensinnäkin turvallisuuden tunnetta pennulle, mutta vähentävät myös pissakakkashow’sta syntyvää työmäärää. Itse koimme myös, että jos huoneessa on paljon asioita, joihin pentu ei saa koskea, on helpompaa estää sen pääsy sellaiseen huoneeseen kokonaan. Näin teimme työhuoneemme kanssa, jossa on paljon tietokoneen johtoja sekä kissamme hiekkalaatikko, jonka sisällön Niehku olisi varmasti pistellyt poskeensa tai levittänyt ympäriinsä ensimmäisen tilaisuuden tullen. Huoneet on helppo rajata tavoittamattomiin koiraporteilla. Vaikka huoneessa olisikin ovi, portin käyttö on pennun kannalta parempi vaihtoehto, sillä portin läpi se saa kuitenkin näköyhteyden huoneessa oleviin ihmisiin.

Lemmikkiportit auttavat tilanrajaamisessa.