Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Tossut aina matkassa

Mosku ja Inka käyvät useilla vaelluksilla vuoden aikana. Tavallisetkin lenkit meillä käydään metsässä, joten tassujen huoltaminen onkin tärkeä asia. Asfaltilla taas vaarana saattaa olla lasinsirut. Kun kotipuolessa haaveri sattuu lenkillä, apu on aika lähellä. Toisin on vaelluksilla. Siellä apu on tuntien tai päivien päässä. Pientä koiraa voi tarvittaessa kantaa, jos tassuihin tulee kävelyn estävä haaveri, mutta toisin on, kun matkassa kulkee 70kg edestä koiraa. Koirien rinkkoihin onkin aina pakattuna ensiapupakkaus, tassurasva sekä kahdet erilaiset tossut. Toiset tavalliseen kulkemiseen sekä toiset mahdolliseen loukkaantumiseen. Tossut eivät paljoa matkassa paina, mutta ovat tarvittaessa suuri apu ja pelastus!

Kävimme parin yön reissun seikkailemassa pitkin vaaroja Ylitorniossa Aurinkovaarojen jotoksella. Koirat saivatkin hyppiä paljon kivillä, laskeutua sekä nousta jyrkkiä kohtia. Maasto olikin tassujen kannalta haasteellinen, koska kalliolla kulkua oli pitkäkestoisesti ja todella paljon. Vaarat olivat kauniita ja näinpä pysähtelimmekin ihastelemaan maisemia useaan otteeseen.

 

Vaelluksilla tai pidemmillä retkillä tassut tulisi tarkistaa joka ilta mahdollisten haavojen takia. Mielummin parikin kertaa päivässä, koska tarvittaessa saadaan ehkäistyä isomman haavan synty. Tassut onkin helppo tarkistaa samalla, kun rapsuttelee karvakuonoa illan päätteeksi. Pitäähän sitä parasta kaveria kiittää päivästä.

Mosku tuntuikin torkkuvan ja olevan valmiina unille.

 

Inka valmiina tassutarkastukseen?

 

 

VAARAT EIVÄT TUO VASTUSTA NÄILLE TOSSUILLE!

Tälläinen näkymä saattaa olla edessä matkan varrella: Pitkä pätkä rakkakivikkoa. Ei sitä turhaan kutsutakaan pirunpelloksi. Saattaa olla hyvinkin pirullista tassuille. Pirunpelto onkin kaunis ja epärealistinen näky, jonka läpi pääsee rauhallisesti etenemällä.

 

Miltäs ne tossut näyttää?

Mosku sai taas toimia lähemmin mannekiininä tossujen kanssa.

 

Kuvassa Moskulla on Dragråttan VIP- kumitossut sekä Kolarin softshell-tossut. Kumitossuissa on erinomainen pito haastavassakin maastossa ja ne istuvat tassuun todella hyvin. Toisessa jalassa on softshell-tossut, jotka suojaavat tassuja myös korkeammalta. Kuvassa molemmista on käytössä suurimmat koot. Näihin softshell tossuihin mahtuu myös tarvittaessa sidottu tassu mikäli haaveri on päässyt huonoksi onneksi tapahtumaan. Erona tossuissa on myös se, että Dragråttan VIP tossut joustavat resorin kohdalta ja Kolarin tossut eivät jousta. Molemmat tossut saa kuitenkin laitettua hyvin koirille ja ne pysyvät matkassa mukana. Ihan makukysymys tykkääkö joustosta vai ei. Treenikauden alkaessa tossut pääsevät myös vauhdikkaampaan käyttöön!

Jos vaelluksella koira nukkuu teltassa, niin helppo tapa suojata teltta tai oma makuualusta kynsiltä on tossuttaa koira. Tähän tarkoitukseen esimerkiksi Kolari-fleecetossut ovat hyvät. Ne ovat pehmeän tuntuiset koiralla ja näin ollen kiva pitää yöllä jalassa. Mosku ja Inka eivät viihdy kuin hetken teltassa. Niille tulee teltassa nopeasti kuuma sekä ulkokoirina luulen niiden tottuneen katselemaan ympärilleen ja vapaita sieluja ei telttakangas pidättele. ”Telttakangas ei ole este vaan hidaste”-toteaisi Inka.

Itsevarmat urokset voivat myös käyttää neonpinkkiä, eikö niin? Myös kesäkarvassa…

 

Hulivili Inka tahtoi myös kuvaan vaikkei tossuja nyt saanutkaan tassuihinsa. Taisi olla vaan kateellinen.

 

Mosku ja Inka nauttivat vaeltamisesta todella paljon. Kun koirat näkevät rinkkojen laitettavan autoon niin molemmat ovat todellakin haluamassa mukaan! Kukapa ei tahtoisi, koska

Vesi maistuu vaaran huipulla ihan eriltä kuin kotona?

 

Raskaan päivän jälkeen maittaa iltaunet vaaran huipulla.

 

Kukin omalla tyylillään…

 

VAELTAMAAN?

Vaeltamisesta innostunut voi aloittaa harjoittelun päiväretkillä ja kokemuksen kartuttua pidentää matkaa sekä yöpyä matkan varrella. Suomesta löytyy monia hyvin merkittyjä reitistöjä sekä rauhaa kaipaavalle erämaita kuljettavaksi.
Jos vain mahdollista, niin kannattaa käydä uusia asioita ja pintoja testaamassa päiväretkellä. Esimerkiksi kalliolla kulkua, riippusiltoja, ojien ja jokien ylityksiä. Muutoin vaarana on, että koira kokemattomuuttaan kieltäytyy menemästä vaelluksella eteenpäin. Mosku ja Inka kävivät ensin päiväseltään reenailemassa kivillä kulkua ja koska se sujui mallikkaasti, voitiin lähteä vaellukselle vaaroille. Tärkein olikin ”Takana”-käskyn hallinta etteivät koirat vedä alamäessa tai vaikeassa kohdassa minua mukanaan.

Mosku ja Inka reenailemassa pidempää vaellusta varten.

 

Ei muuta kuin suunnittelemaan yhteisiä reissuja. Koiran kanssa vaeltaminen on nimittäin aivan mahtavaa!

Nappaa tästä tossut mukaan:

https://www.koiravaruste.fi/kolari-fleecetossut.html

https://www.koiravaruste.fi/kolari-softshelltossut.html

https://www.koiravaruste.fi/dragrattan-vip-kumitossut.html

 

Hyviä reitistöjä tuleville reissuille löydät täältä:

https://www.luontoon.fi/