Kirsu edellä | Koiravaruste.fi -blogi
Asiakaspalvelu 0400 551 110 (ark. klo 10–17)

Kirsu edellä

Testissä Treat&Train -palkitsemislaite!

Huh hellettä! Sitä on ainakin täällä meidän suunnilla viime viikkoina riittänyt. Minä en valita, mutta koirien kanssa saa taas tehdä vähän erikoisjärjestelyjä, jotta niiden ei tarvitsisi kuumuudesta isommin kärsiä. Viime kesänä omistin yhden blogitekstin kokonaan kesähelteille ja erilaisille koirien viilennysvinkeille, ja ne ovat toki enemmän kuin ajankohtaisia myös tänä kesänä. Halutessasi pääset lukemaan aiemman postaukseni tämän linkin kautta: Coolisti kesällä.

Postauksessa mainittu Foxy Fur -viilennysalusta on muuten yhä käyttökelpoinen! Joskus joissain koirien viilennysalustoissa on ollut ongelmana, että ne kovettuvat ajan myötä tai muutoin menevät ”pilalle”, mutta tämän kanssa ei ainakaan niin käynyt. Alusta on ollut talven ajan eteisen kaapissa säilytyksessä, ja kun joku aika sitten kaivoin sen sieltä esille, tuntuu se edelleen painettaessa viileältä ja sisämateriaali on pysynyt pehmeänä.

Näillä keleillä pidemmät lenkit koirien kanssa ovat varsinkin päivän kuumimpaan aikaan jääneet väliin, mutta sen sijaan olemme käyneet vilvoittelemassa veden äärellä:

Uimamenoissa mukana kelluva Trixie Sporting Dog Disc -frisbee! ^

Koronan takia meidän lajitreenit ovat edelleen olleet enimmäkseen tauolla, mutta pikkuhiljaa olemme Haamun ja Mörkön kanssa päässeet taas ohjattujen treenien makuun: Haamu on osallistunut ”tokon pohjataidot” -kurssille ja Mörkö puolestaan on päässyt opiskelemaan rally-tokoa ruotsalaisilla säännöillä ja kylteillä! Eihän sitä tiedä vaikka joskus innostuisi kisareissulle naapurimaahan? Siis sitten, kun reissaaminen taas kunnolla sallitaan ja koronatilanne on rauhoittunut.

Suomen Kennelliitto, Suomen Palveluskoiraliitto ja Suomen Agilityliitto ovat asteittain käynnistelemässä koe- ja kilpailutoimintaansa, joten jospa tässä vielä tämän vuoden puolella päästäisiin takaisin melko normaaliin menoon – tai ainakin lähelle sitä! Onhan tämä ollut aika omituinen kevät ja alkukesä koiraharrastajalle(kin), mutta en koe sitä kuitenkaan vain negatiiviseksi asiaksi. Taukoilu tekee välillä ihan hyvää – aina sitä ei vaan itse älyä, kun treeneissä ja kisoissa on kiva käydä. ”Pakkolomalla” on nyt sitten jäänyt eri tavalla aikaa ja energiaa muuhun puuhasteluun, viikonloppuina on saanut nukkua pitkään ja onhan tässä kieltämättä rahaakin säästynyt.

Ihan laiskamadoiksi ei sentään olla koirien kanssa heittäydytty, vaan tehty silloin tällöin oman motivaation mukaan pieniä kotitreenejä. Aivovoimistelu tekee hyvää siinäkin mielessä, että fyysinen aktiviteetti on helteiden takia jäänyt vähemmälle.

Uutta mielenkiintoa meidän treeneihin on nyt tuomassa treenivälinearsenaalin uusin tulokas: PetSafen Treat&Train -koulutuslaite! Olen jo pitkään harkinnut kyseisen laitteen hankkimista ja tuumasta tuli viimein totta, kun huomasin sen Koiravarusteen valikoimissa! Hintakin on hyvin kilpailukykyinen: pikaisella googletuksella hinnat vaihtelevat suomalaisissa verkkokaupoissa suunnilleen 139-200 euron välillä.

”Joko saadaan avata tää?”

Treat&Train?

Mikä siis tässä tieteiselokuvasta karanneen robotin näköisessä kapistuksessa on niin erikoista? Treat&Train on eräänlainen namiautomaatti, joka mahdollistaa ihan omalla tavallaan koiran palkitsemisen myös kauempana ohjaajasta. Pähkinänkuoressa laitteen toimintaperiaate on se, että säiliöön laitetaan sopivan kokoisia makupaloja ja laite syöttää niitä ulos sitä mukaa, kun koiran omistaja/ohjaaja painaa mukana tulevan kaukosäätimen painikkeita (alla olevassa kuvassa kaukosäädin on tuo litteä kolmiomainen esine). Nopea kertapainallus ylemmästä painikkeesta (DISPENSE) vapauttaa yhden makupalan ja napin pitäminen pohjassa tarjoaa useita makupaloja kerrallaan. Kaukosäätimen alempi nappi on DOWN-STAY -tilaa varten. Tämän tilan tarkoitus on, että koneen saa syöttämään makupaloja myös automaattisesti tietyin väliajoin eli sillä voidaan vahvistaa esim. koiran paikallaan pysymistä vaikkapa omalla pedillä.

Laitteen ohjauspaneelista, joka löytyy kannen alta samasta paikasta kuin namisäiliökin, voi säätää koneen päästämän äänimerkin voimakkuutta: äänettömästä (Off) eri asteiseen piippaukseen (Low-Med-Hi). Piippauksen tarkoitus on toimia vähän samaan tapaan kuin naksuttimen naksautus naksutinkoulutuksessa: se kertoo koiralle, että nyt seuraa palkkio. Kun koira on ensin opetettu siihen, että äänimerkki tarkoittaa koneen päästävän uumenistaan makupalan, voidaan tätä alkaa hyödyntää koulutuksessa. Oikeaan aikaan annetun äänimerkin avulla saadaan koiralle kerrottua hyvinkin täsmällisesti se hetki, jolloin se toimi halutulla tavalla, ja merkin jälkeen koira tietää suunnata laitteen luo hakemaan palkkionsa. Ohjauspaneelista säädetään myös Down/Stay-tilan toimintoja tarkemmin: minkä verran nameja laite syöttää kerralla, kuinka monen sekunnin välein nameja tulee ja toistuuko syöttö säännöllisesti vai vaihtelevasti.

Treat&Trainista on erityisesti hyötyä tilanteissa, joissa koiran halutaan toimivan itsenäisesti ja/tai etäämmällä omistajasta. Sitä käyttävät esimerkiksi monet agilityohjaajat, jotka opettavat koiralle itsenäisempää esteiden suorittamista. Tavoitteena on, että koira kykenisi suoraviivaisesti etenemään radalla tai tietyllä esteellä (esim. puomi) ilman, että se jatkuvasti kääntyilee ohjaajaa kohti apuja tai palkkaa kärkkyen. Itse ajattelin kokeilla laitetta myös esimerkiksi tokon kaukokäskyjen treenauksessa ja ylipäätään kaikissa sellaisissa liikkeissä, joissa koiran olisi ainakin välillä hyvä saada palkka jostain muualta kuin suoraan ohjaajalta. Tämä on joskus tarpeen esimerkiksi siksi, ettei koira lähtisi niin herkästi ”valumaan” ohjaajaa kohti sellaisissa tehtävissä, joissa sen pitäisi sääntöjen mukaan pysyä paikallaan, vaikka se olisi suht kaukana ohjaajasta.

Treat& Train -laitteen toimintasäde on n. 30 metriä ja se toimii myös oven läpi. Tämä siis mahdollistaa koiran palkkaamisen toisesta huoneesta tai ulkoa sisälle, eli sitä voi hyödyntää myös vaikkapa yksinolokoulutuksessa. Pakkauksessa on mukana englanninkieliset käyttöohjeet ja vinkkejä laitteen käyttöön. Vaikka T&T -laitteen toimintaidea on minulle periaatteessa tuttu, niin itse laitetta en ole koskaan aiemmin kokeillut tai käyttänyt. Siispä sain tässä samalla uutta opiskeltavaa ja vastaisuuden varalle päätin suomentaa käyttöohjeista tärkeimpiä kohtia myös tähän blogikirjoitukseen!

Pakkaus sisältää: kosketuskepin/targetin, Treat&Train-laitteen, kaukosäätimen (ja säätimen patterin), sekä englanninkielisen opetus-DVD:n, pikaoppaan ja paksumman ohje/koulutusmanuaalin

Treat&Train -laitteen käyttöönotto

  • Treat&Train toimii neljällä D-kokoisella patterilla (eivät sisälly pakkaukseen). Patterit asetetaan laitteen pohjassa olevaan lokeroon.

”En se minä ollut, se oli Pirkka!”

  • Laitteen ohjauspaneelista valitaan oikea ”kanava” (channel): 1-4. Kanavan on oltava sama kuin kaukosäätimessä (ks. kuva alla).

  • Kaukosäätimen kanava valitaan sen patterilokeron sisältä. Kaukosäädin toimii yhdellä 12V 23A -patterilla, joka sisältyy pakkaukseen.

Kanavan valinta kaukosäätimestä (vas.) ja ohjauspaneelista (oik.)

  • Laitteen mukana tulee kaksi makupalakiekkoa (ks. alla olevassa kuvassa pyöreä, harmaa levy, jonka päällä namit ovat). Toisessa kiekossa on reiät pienemmille nameille ja toisessa isommille. Valitse käyttöösi sopivamman kokoinen kiekko ja aseta se paikalleen makupalasäiliöön.

  • Valitse laitteeseen sopivan kokoisia kuivia tai puolikuivia makupaloja ja laita ne kannen alle makupalasäiliöön. Kosteat makupalat eivät oikein toimi, koska ne takertuvat laitteen sisään ja sotkevat koneiston. Pyöreät tai ovaalin muotoiset namit ovat keskimäärin parhaita ja mieluummin kannattaa valita liian pieniä kuin liian isoja nameja: isot jumittuvat makupalakiekon reikiin, kun taas pienten kanssa ”ongelmana” on lähinnä se, että niitä saattaa livahtaa kiekon rei’istä useampi kerrallaan (koira tuskin pistää tätä pahakseen). Kokonaisuudessaan säiliöön mahtuu suht paljon kuivamuonaa tai makupaloja. Jos kuitenkin käytät laitetta lähinnä treenatessa, ei sitä kannata ladata täyteen, koska silloin patterit kuluvat nopeammin.

 

Siniset kytkimet: virtakytkin (On/Off), äänenvoimakkuus (Volume) ja kanavan valinta (Channel). Valkoiset kytkimet liittyvät Down/Stay -toimintoon.

  • Testaa laitteen toimivuutta ensin niin, että koira ei ole paikalla (tätä en kyllä itse noudattanut, kun oletin, ettei koirillani olisi isompia ongelmia esimerkiksi koneen pitämien äänien kanssa).

  • Napsauta virta päälle ohjauspaneelin vasemman laidan On-Off -kytkimestä.

  • Säädä laite ensin äänettömälle (Off) ohjauspaneelin kytkimestä, jonka alla lukee Volume. Koira on hyvä totuttaa aluksi pelkästään koneen pitämään ääneen ja siihen, että koneesta saa makupaloja, ennen kuin varsinainen äänimerkki otetaan käyttöön.

  • Paina kaukosäätimen DISPENSE-nappulaa n. parikymmentä kertaa, jotta näet, ovatko valitsemasi makupalat sopivan kokoisia. Laitteen pitäisi vapauttaa makupala n. sekunnin sisällä. Mikäli tässä kestää kauemmin (eli laite joutuu pyörittämään makupalakiekkoa useita kertoja ennen kuin makupala tulee ulos), kokeile toisenlaisia nameja.

 

Treat&Train -laitteen esitteleminen koiralle

Jotkut koirat saattavat jännittää elektronisten laitteiden pitämiä ääniä ja niiden liikkuvia osia. Ota siis oman koirasi luonne huomioon, kun alat esitellä laitetta sille, ettei se pääse pelästymään! Seuraavat ohjeet sopivat useimmille koirille. Huom! Postauksessa olevat videot kannattaa katsoa äänet päällä, jotta niistä saa parhaan hyödyn irti!

1. Aseta T&T -laite lattialle. Laita makupaloja ensin suoraan syöttökaukaloon ja anna koiran syödä makupalat siitä. Toista tätä, kunnes koira tulee koneen luo ilman pienintäkään epäröintiä ja syö makupalat innokkaasti. Jos koira tuntuu jännittävän laitetta, voit aluksi pudotella makupaloja sen ympärille, kunnes koira rentoutuu ja tottuu laitteen läsnäoloon.

Ensin namit laitetaan valmiiksi kaukaloon…

Ja annetaan koiran syödä ne.

2. Pidä T&T aluksi äänettömällä. Paina DISPENSE-nappulaa ensimmäisen kerran niin, että koira katsoo laitetta/syöttökaukaloa. Ideana on, että koira näkee makupalojen ilmestyvän kaukaloon. Jos koira ei huomaa makupaloja, osoita niitä sille sormella. Toista tätä vaihetta, kunnes koira on tottunut koneen käymisestä tulevaan ääneen. Mikäli tiedät, että koirasi saattaa pelätä ääniä, voit aloittaa tämän vaiheen niin, että koira on aluksi kauempana laitteesta ja sinä osoitat sille napin painamisen jälkeen, että kaukaloon on ilmestynyt nameja. Pikkuhiljaa siirrä laitetta lähemmäs koiraa, kunnes koira kykenee olemaan rentona laitteen vieressä ja odottaa makupaloja, vaikka kone pitää ääntä. Tai vielä parempi, jos koira itse hakeutuu laitteen lähelle!

Sieltä se nami tippuu!

Nomnom…

Video: opetellaan, että koneesta saa nameja!

3. Seuraavaksi käännä koneen äänimerkki asetukselle ”LOW”, eli hiljaisimmalle piippaukselle. Sen jälkeen toista vaihetta 2. Ideana on, että koira alkaisi yhdistää koneen päästämän piippauksen siihen, että makupala on tulossa. Testaa tätä siirtämällä laite kauemmas koirasta: mikäli koira piippauksen kuultuaan lähtee hakemaan makupalaa laitteesta, on se yhdistänyt äänimerkin ja makupalan saamisen toisiinsa ja laitetta voidaan alkaa hyödyntää koulutuksessa.

Video: totutellaan äänimerkkiin!

Video: Onko äänimerkki sisäistetty?

4. Ole tarkkana, kun vapautat makupaloja laitteesta, ettet vahingossa tule palkinneeksi koiraa esimerkiksi vinkumisesta, koneen raapimisesta tassulla tai tökkimisestä kuonolla! Tämä oli yllättävän hankalaa ja huomasin useammankin kerran vahingossa painaneeni naminappia juuri, kun joku koirista ehti mätkäistä konetta tassulla, vaikka tarkoitus oli palkita vain sen katsomisesta. Omat koirani ovat oppineet etsimään makupaloja esimerkiksi erilaisista aktivointileluista hampaitaan ja tassujaan käyttäen, joten sinänsä en yllättynyt, että ne kokeilivat tällaista ratkaisua myös Treat&Trainiin… Tämän koneen ideana kuitenkin on, että ihminen päättää, milloin kone syöttää koiralle makupaloja ja siksi koiran ei ole hyvä oppia koskemaan siihen muuten kuin makupalan syödäkseen.

5. Sitten vain harjoittelemaan laitteen käyttöä ja testailemaan, mitä kaikkea sen avulla voikaan koiralle opettaa! Laitteen mukana tulevassa manuaalissa ja DVD:llä on mm. ”step by step” -harjoitusohjelma siihen, miten saada koira odottamaan Treat&Train -laitetta hyödyntäen rauhallisesti tietyssä paikassa, kun kotiin tulee vieraita. Toki aluksi voi lähteä liikkeelle jostain hieman yksinkertaisemmasta (ainakin, jos tämän tyyppinen koulutus ei ole itselle ennestään tuttua).

Haamun kanssa otimme ensimmäisenä kokeiluun katsekontaktin ja kosketuskepin koskemisen kuonolla! Haamu tosin päätti, että tuon kosketuskepin punaisen kohdepallukan sijaan on kivempi tökätä kuonolla kapineen alaosaa… Mutta eiköhän tämä saada korjattua niin, että otan kosketuskepin irti alustastaan ja pidän sitä alkuun kädessä. Näin Haamun on varmastikin helpompi hahmottaa, että mihin osaan tarkalleen ottaen haluan sen kuonollaan koskettavan.

Video: Katsekontakti

Video: kohteen koskeminen

Mukavia treenihetkiä ja rentoja kesäpäiviä kaikille lukijoille!